Controverse pe tema moțiunii de cenzură USR PLUS – AUR, după decizia CCR. Ce spun experții
Tudorel Toader, fost judecător al Curții Constituționale a României (CCR) și fost ministru al Justiției în timpul guvernării social-democrate, susține că moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu va trebui respinsă în Parlament, după decizia CCR de marți, 28 septembrie. Fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean, arată că judecătorii Curții cer parlamentarilor să dezbată și să voteze moțiunea, pentru a ieși din conflictul constituțional, indiferent de rezultatul votului.
„Moțiunea se dezbate și se votează în Parlament, adică trebuie dată o soluție, trebuie soluționată. O moțiune de cenzură născută dintr-un conflict juridic de natură constituțională, nu poate decât să aibă soarta unei respingeri. Guvernul Cîțu nu pică, urmare a unei astfel de moțiuni, pentru că președinții Camerelor și-au arogat competențe pe care nu le au. Moțiunea trebuie dusă până la capăt și finalul e de respingere”, a declarat Tudorel Toader, pentru Main News.
Augustin Zegrean, în schimb, a contrazis interpretarea fostului ministru al Justiției.
„CCR a spus că este conflict pentru că nu au dezbătut moțiunea, nu din alte motive, iar dacă o dezbat ies din conflict, asta trebuie să facă, asta a spus Curtea, moțiunea să își urmeze cursul, deci conflictul în asta constă, că nu a fost trimisă la timp, că trebuie trimisă, după Constituție, „de îndată”, ei au moșmondit-o o săptămână și acum așteaptă motivarea curții”, a precizat Augustin Zegrean, într-o declarație oferită Main News.
Context
Premierul Florin Cîțu a comentat marți, 28 septembrie, decizia CCR privind moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului.
Prim-ministrul spune că acum trebuie așteptată motivarea CCR, exact cum a precizat anterior și vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman.
„CCR a stabilit că este un conflict juridic. După spune că pentru a închide conflictul trebuie să meargă la vot (moțiunea, n.red.), ce văd eu ca soluție, să fie respinsă, așa văd eu. Așteptăm. Eu v-am spus interpretarea mea”, a declarat Florin Cîțu marți, 28 septembrie.
CCR a admis marți, în unanimitate, sesizarea Guvernului, dar judecătorii cer Parlamentului să dezbată moțiunea de cenzură în plen.
Curtea a precizat, practic, că, deși semnăturile au fost strânse legal, președintele Camerei Deputaților a generat conflictul dintre Guvern și Parlament în momentul în care nu a comunicat moțiunea Executivului, în ziua în care a fost depusă.
„Însă, Parlamentul, în ansamblul său, a încălcat art.1 alin.(5) din Constituție coroborat cu art.94 alin.(1) din Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, precum și art.113 alin.(2) din Constituție. Parlamentul nu a dezbătut moțiunea de cenzură, astfel că nu a finalizat procedura inițiată și continuă să încalce art.113 din Constituție. În consecință, au fost încălcate și prevederile constituționale ale art.1 alin.(3) privind statul de drept și alin.(4) privind echilibrul puterilor în stat”, se mai arată în comunicatul CCR.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
… [Trackback]
[…] Find More to that Topic: mainnews.ro/controverse-pe-tema-motiunii-de-cenzura-usr-plus-aur-dupa-decizia-ccr-ce-spun-expertii/ […]
… [Trackback]
[…] Information on that Topic: mainnews.ro/controverse-pe-tema-motiunii-de-cenzura-usr-plus-aur-dupa-decizia-ccr-ce-spun-expertii/ […]