Saturday, February 24, 2024
Jurnalism corect


Un preot a fost acuzat că ar fi agresat sexual o tânără din Ucraina. BOR: Reală sau nu, fapta este abominabilă / UPDATE Reacția starețului

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Război în Ucraina Stirile zilei , at 18 aprilie 2022

UPDATE Starețul Agaton Oprișan susține că a pus mâna pe tânără „doar părintește”, deși tot acesta a menționat că nu a fost la Mânăstire pe 15 aprilie, ci în Ucraina.

Atât timp cât nu mă simt vinovat, sunt împăcat sufleteşte, ce pot să spun: eu sunt cu sufeltul liniştit(…)Și ele mă cuprind pe mine, şi eu pe ele, părinteşte. Pe toate le respect, părinteşte. Eu îs liniştit că nu i-am propus la niciuna aşa ceva, eu sunt împăcat sufleteşte. Dumnezeu vede de sus. Nici nu am timp, pur şi simplu.”, a spus starețul, citat de VasileDale.ro.

Știrea inițială

Starețul mânăstirii din localitatea Petrova, județul Maramureș, a fost acuzat că a agresat sexual o tânără în vârstă de 22 de ani care a fugit din calea războiului din Ucraina. Episcopia Maramureșului a demarat o anchetă internă, iar Biserica Ortodoxă Română a precizat că vor exista sancțiuni „prompte și adecvate” în cazul în care polițiștii vor stabili „în mod indubitabil vinovăția” preotului.

O tânără de 22 de ani din Ucraina l-a acuzat pe starețul Mânăstirii din Petrova, în vârstă de 55 de ani, că, între 13 și 15 aprilie, în timp ce era cazată în lăcașul de cult, ar fi pipăit-o, potrivit unor surse Main News.

Plângerea a fost înregistrată la Inspectoratul Județean de Poliție Maramureș duminică, 17 aprilie, potrivit unui comunicat transmis de polițiști.

Polițiștii efectuează cercetări, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vișeu de Sus, pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt și a împrejurărilor producerii evenimentului”, arată sursa citată.

Anchetă paralelă demarată de Biserică

Potrivit purtătorului de cuvânt al Episcopiei Maramureșului, părintele Andrei Pop, clericul acuzat că ar fi agresat sexual o refugiată este părintele stareț Agaton Oprișan.

De când a început conflictul în Ucraina, a primit și cazat peste 1.000 de refugiați din Ucraina. Le-a dat masă și cazare gratuită”, a declarat părintele Andrei Pop, pentru Main News.

Acesta a mai precizat că, în cei 20 de ani petrecuți ca stareț la Mânăstirea Petrova, Agaton Oprișan nu a avut nicio abatere disciplinară.

Îl voi audia pe părintele stareț și personalul monahal de acolo să vedem părerile lor și dacă există anumite suspiciuni la comportamentul părintelui(…)Cercetăm această plângere, este una singulară, și să vedem care sunt concluziile noastre și vom vedea raportul poliției pe această cauză și vom lua măsuri dacă se vor constata abateri”, a explicat purtătorul de cuvânt al Episcopiei Maramureșilor.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, a precizat, pentru Main News, că trebuie așteptate rezultatele anchetelor demarate de oamenii legii și reprezentanții Patriarhiei.

Dacă acestea vor indica în mod indubitabil vinovăția clericului monah menționat, acesta va fi desigur judecat de forul bisericesc (consistoriu) și va fi sancționat prompt și adecvat. Fapta în sine, reală sau nu, rămâne una abominabilă. Nu putem acum decât spera că va fi infirmată de ancheta in desfășurare”, a adăugat Vasile Bănescu.

Sfatul psihologilor

Contactat de Main News, psihologul Radu Leca a explicat că, în cazul în care polițiștii vor stabili că acuzația este reală, victima va trebui să primească consiliere emoțională, având în vedere că deja trece printr-o traumă generată de războiul din țara natală.

Avem de-a face cu o traumă extinsă a unei persoane ce și-a pierdut țara, familia și speranța și, ajunsă într-o țară străină, a mai primit o lovitură de la viață, din punct de vedere sexual, fiind agresată. Din punct de vedere psiho-emoțional, aceste fapte care au legătură cu hărțuirea sexuală, violul, cu diferite perversiuni, nu duc la nimic bun, indiferent cât de puternic pare pe afară subiectul agresat”, a explicat psihologul Radu Leca, pentru Main News.

Totodată, psihologul sfătuiește femeile care trec prin situații asemănătoare să se adreseze obligatoriu autorităților și „să nu cedeze niciunei forme de presiune” pentru a duce ancheta la final.

Apoi, obligatoriu trebuie să își găsească un psiholog bun și foarte bun cu care să realizeze ședințe speciale de consiliere psihologică care să o ajute să depășească toate momentele delicate”, este sfatul lui Radu Leca.

CITEȘTE ȘI: RAPORT Problemele scoase în evidență de specialiștii americani: Corupția generalizată, abuzurile poliției sau ignorarea plângerilor de violență

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW