Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


Liberalii vor să tergiverseze votul asupra moțiunii USR PLUS – AUR: Suntem obligați să așteptăm motivarea CCR

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 28 septembrie 2021

PNL s-ar putea opune în Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului programării votului în plen asupra moțiunii de cenzură depusă de USR PLUS și AUR, în pofida deciziei Curții Constituționale, conform declarației făcute de vicepreședintele Camerei Deputaților, Florin Roman.

„Moțiunea USR a fost depusă neregulamentar. Suntem obligați să așteptăm motivarea Curții. În cazul moțiunii de cenzură a PSD, acum o studiază colegii noștri pentru a vedea dacă a fost depusă în condiții regulamentare. Dacă a fost depusă în condiții regulamentare, BPR urmează să stabilească calendarul”, a declarat liberalul Florin Roman.

Moțiunea de cenzură depusă de USR PLUS și AUR împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu va putea fi votată în Parlament.

Curtea Constituțională a admis marți, 28 septembrie, în unanimitate, sesizarea Guvernului, dar judecătorii cer Parlamentului să dezbată moțiunea de cenzură în plen.

PSD a depus propria moțiune

La scurt timp după decizia CCR, Partidul Social Democrat a depus, la rândul său, moțiune de cenzură pentru demiterea cabinetului condus de Florin Cîțu.

Decizia social-democraților survine în contextul în care, timp de mai multe săptămâni, s-au opus în Birourile Permanente Reunite ale Parlamentului stabilirii unui calendar precis pentru votarea moțiunii USR PLUS – AUR, fapt în urma căruia au fost acuzați de coabitare cu liberalii și președintele Iohannis.

Cronologia scandalului care a dus la ieșirea USR PLUS de la guvernare

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR trece prin momente critice, după scandalul din 1 septembrie. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR PLUS.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR PLUS demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de Guvernare au venit imediat iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR PLUS din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

Reprezentanții USR PLUS au transmis în repetate rânduri că singura cale pentru revenirea formațiunii alături de PNL și UDMR la guvernare o reprezintă înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de premier.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW