Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ziua decisivă pentru DNA și DIICOT | CCR decide dacă reducerea vechimii necesare pentru marile parchete este constituțională | Avertismentul procurorilor

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie , at 14 iulie 2021 Etichete: , , ,

Curtea Constituțională decide, miercuri, dacă reducerea vechimii în cazul procurorilor care vor să activeze la DNA și DIICOT respectă Legea Fundamentală. Instanța Supremă a atacat prevederea la CCR, iar punctul de vedere trimis de CSM Curții a dus la un nou scandal în rândul forului. În tot acest timp, cele două mari parchete avertizează că din cauza lipsei de personal se poate ajunge la „o gestionare precară a criminalității organizate și corupției la nivel înalt”.

Într-un memoriu trimis CCR, DIICOT și DNA susțin că menținerea unei vechimi de 10 ani pentru ocuparea unui post de procuror în cadrul celor două parchete ar putea duce, pe fondul crizei de personal, la gestionarea precară a fenomenului criminalității organizate și corupției la nivel înalt, ar crește riscurile pentru siguranța cetățeanului și ar duce la imposibilitatea îndeplinirii obligațiilor asumate de România din perspectiva convențiilor internaționale.

Cu caracter principial, subliniem că modificarea legii nr. 304/2004, în sensul reducerii vechimii necesare pentru funcționarea procurorilor în cadrul DNA și DIICOT, este un demers legislativ necesar și solicitat, în mod constant, de către conducerea Ministerului Public, având în vedere că în perioada 2017-2021 cele două instituții au întâmpinat dificultăți în derularea activităților curente, în contextul unui deficit de personal de peste 40%”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DIICOT și DNA.

Context

Pe 28 iunie, Senatul adopta, în calitate de for decizional, un proiect de lege care modifica vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor din cadrul DNA și DIICOT, de la 10 ani, cât este în prezent, la 7 ani.

CITEȘTE ȘI: Deblocarea admiterii în Magistratură și modificarea limitei de vechime necesară pentru a fi numit procuror la DIICOT și DNA, adoptate de Senat

Judecătorii Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie au decis, în unanimitate, sesizarea Curţii Constituţionale, înainte de promulgare, în legătură cu modificările la Legea privind statutul magistraților și organizarea judiciară, menționate anterior.

Scandal în CSM

Ulterior, și Consiliul Superior al Magistraturii a înaintat către Curtea Constituțională un punct de vedere ce susține sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Potrivit unor surse, procurorii din CSM acuză că nu au fost consultați înainte ca observațiile forului să ajungă pe masa judecătorilor constituționali și au emis, separat, un comunicat de presă prin care arată că sunt de partea celor două parchete.

CITEȘTE AICI argumentele CSM, potrivit documentului obținut de Main News

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW