Sunday, November 27, 2022
Jurnalism corect


Augustin Zegrean, reacție la modificarea legislaţiei penale prin OUG: Nu poate sa facă abstracție de voința poporului/Avem legi care nu se aplică

By Andreea Traicu , in Justitie Stirile zilei , at 22 august 2019 Etichete: , ,

Decizia ministrului Justiției de a modifică legislaţia penală prin Ordonanță de Urgență este criticată de fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean. El spune că, în cazul în care Guvernul va modifica legi din domeniul dreptului penal prin OUG, va încalca voința poporului, exprimată la Referendumul din luna mai. 

„Aș vrea să îi amintesc doamnei ministru că, nu demult, în 26 mai, poporul român a votat în proporție de masă să nu se mai emită ordonanțe de urgență în domeniul dreptului penal. Ori, modificarea Codului Penal este o modificare în domeniul dreptului penal. Dacă doamna ministru poate să facă abstracție de voința poporului, nu are decât să o facă. Eu apreciez că nu ar putea să adopte o ordonanță în sensul acesta indiferent ce ar invoca ei. Se bazează acum pe povestea de la Caracal, dar legile nu se fac cu destinație, cu țintă, nu se fac legi așa”, a declarat Augustin Zegrean, pentru mainnews.ro. 

Pe de altă parte, fostul președinte al CCR spune că, indiferent de cât de mare este pedeapsa, această se află între niște limite, iar decizia de condamnare o ia instanța. 

„Nu cred că e nevoie de majorarea pedepselor. Pedeapsa este între niște limite. O limita minimă, și o limita maximă, și poți să pui tu 100 de ani acolo la maxim. Dacă judecătorul are de ales între doi și 100 de ani, va da tot pedeapsa pe care el o crede de cuviință. Nu așa se rezolva lucrurile. Iar pe de altă parte, infractorii nu se tem de pedepse. 

Alte măsuri trebuie luate pentru reducerea infracționalității. Oricum pedepsele sunt extrem de aspre, pentru că, de câțiva ani încoace, din 2012, nu se mai aplică cumulul juridic, cum era înainte, se aplică un cumul aritmetic. Pentru fiecare infracțiune se execută pedeapsa cea mai amre la care se adaugă o câtime din restul pedepselor. S-a ajuns astfel că pentru furt, unde pedeapsa este de la 1 la 5 ani, cunosc caz când s-a dat 25 de ani de închisoare pentru furt. Deci legea este ok, nu legea este problema”, spune Augustin Zegrean. 

Fostul preşedinte al CCR: În România sunt peste 40.000 de legi în vigoare. Guvernanții nu le mai citesc, fac altele

Fostul președinte CCR precizează că, în România, legislaţia este stufoasă, însă guvernanţii nu o cunosc, iar când sunt necesare îmbunătăţiri se fac legi noi.

„Pot să mărească pedepsele cât or vrea, că nu rezolva în felul asta. În opinia mea, trebuie resetate multe sectoare de activitate. Dacă o iei așa, de la un capăt la altul, nimic nu funcționează. Avem prea multe legi. Avem peste 40.000 de legi. Se modifică legi pentru că guvernanții nu le mai citesc pe cele existente, mai bine fac altele. Am constatat, și știu ce vorbesc, că sunt situații în care, decât să caute legi și să le aplice, mai bine face altă. Ceea ce nu este în regulă. Nu acolo trebuie lucrat.

Trebuie lucrat la instituțiile statului. Acolo, la povestea de la Caracal, e cât se poate de simplu. De atâția ani, acolo se întâmplă lucruri înfiorătoare și nimeni nu face nimic. Credeți că nu știa poliția? păi dacă nu știa este rău, și dacă știa și nu a făcut nimic iar este rău. 

Dacă totuși da OUG, o va da și se va aplică. Dar, totuși, o nație sănătoasă la cap nu va vota un partid care nu ține seama de ce spune poporul la referendum”, a mai spus Augustin Zegrean, pentru mainnews.ro

Foto: digi24.ro

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW