Friday, July 1, 2022
Jurnalism corect


Deblocarea admiterii în Magistratură și modificarea limitei de vechime necesară pentru a fi numit procuror la DIICOT și DNA, adoptate de Senat

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 28 iunie 2021

Senatul a adoptat, luni, două proiecte legislative importante pentru buna funcționare a Justiției și pentru deblocarea crizei de resurse umane, potrivit unui comunicat transmis de ministerul de resort. Modificarea vechimii necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor în cadrul DNA și DIICOT și deblocarea concursurilor de admitere în Magistratură sunt principalele modificări votate luni în Parlament.

Astăzi, Senatul României a votat două proiecte de lege extrem de importante pentru buna funcționare a Justiției și pentru deblocarea crizei de resurse umane, referitoare la:- Organizarea concursurilor de admitere în Magistratură și de admitere la INM (ultimele concursuri fiind organizate în 2019); și declanșarea sesiunilor de transfer al procurorilor și judecătorilor (ultima sesiune s-a ținut în martie 2020). – Vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor în cadrul D.N.A. şi D.I.I.C.O.T., care a scăzut la 7 ani în funcția de judecător sau procuror (de la 10 ani la cât fusese crescută ca urmare a modificărilor nocive realizate de Comisia Iordache prin Legea nr. 207/2017 şi Guvernul Dăncilă/Tudorel Toader prin O.U.G. nr. 92/2018)”, transmite Ministerul Justiției.

Admiterea în Magistratură

Unul dintre proiectele adoptate luni în Senat vizează deblocarea concursurilor de admitere în Magistratură și la Institutul Național al Magistraturii (ultimele concursuri fiind organizate în 2019, transmite Ministerul Justiției) și declanșarea sesiunilor de transfer al procurorilor și judecătorilor.

Proiectul de lege a fost adoptat la începutul anului de Senat, în calitate de for decizional, dar a fost atacat de 28 de senatori PSD la Curtea Constituțională a României.

Pe 17 martie, CCR declara neconstituțională inițiativa legislativă, fiind retrimisă în Parlament pentru reexaminare.

Ulterior, plenul Camerei Deputaților a votat, pe 3 iunie, proiectul de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură.

Odată ce a fost adoptat de Senat, proiectul va fi trimis către Palatul Cotroceni, pentru a fi promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Vechimea necesară numirii la DNA și DIICOT

Vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor în cadrul DNA și DIICOT a scăzut la 7 ani în funcția de judecător sau procuror, măsură avizată negativ de Consiliul Superior al Magistraturii la începutul lunii mai. Proiectul legislativ mai elimină posibilitatea revenirii în magistratură fără a susține un concurs.

Actuala legislație permitea revenirea in profesie fără concurs, cu condiția să fi ocupat o funcție de procuror sau judecător, o portiță folosită de mulți pentru a reveni în magistratură pentru o perioadă scurtă de timp, dar suficientă pentru a se pensiona și a primi pensia specială. Inițiativa legislativă a USR PLUS prevede că revenirea în magistratură se poate face numai prin concurs, eliminând această ”scurtătură” spre pensii speciale”, a explicat Simona Spătaru, senator USR PLUS și vicepreședintele Comisiei Juridice din Senat, citată într-un comunicat transmis de USR PLUS.

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a subliniat luni, în cadrul unei dezbateri, că instituția pe care o conduce se confruntă cu un deficit de resursă umană și a precizat că vechimea necesară numirii procurorilor în cadrul DNA trebuie redusă.

Numărul de procurori e sub 70% din schema de personal”, a precizat șeful DNA, în cadrul unei dezbateri organizate de Asociația Expert Forum pe tema „Disimularea produsului infracțiunii – o provocare în recuperarea prejudiciilor cauzate de infracțiuni”.

Cele două proiecte de lege adoptate luni pun în acord Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor și Legea 304/2004 privind organizarea judiciară cu deciziile Curții Constituționale a României, mai arată Ministerul Justiției.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Aleșii, restanți la punerea în acord a deciziilor CCR cu legea fundamentală – De 6 ani, instituțiile abilitate nu au reușit să modifice zeci de articole neconstituționale din codurile penale

Comunicatul transmis de Ministerul Justiției

„Astăzi, Senatul României a votat două proiecte de lege extrem de importante pentru buna funcționare a Justiției și pentru deblocarea crizei de resurse umane, referitoare la:

– Organizarea concursurilor de admitere în Magistratură și de admitere la INM (ultimele concursuri fiind organizate în 2019); și declanșarea sesiunilor de transfer al procurorilor și judecătorilor (ultima sesiune s-a ținut în martie 2020).

– Vechimea necesară participării la concursurile pentru numirea procurorilor în cadrul D.N.A. şi D.I.I.C.O.T., care a scăzut la 7 ani în funcția de judecător sau procuror (de la 10 ani la cât fusese crescută ca urmare a modificărilor nocive realizate de Comisia Iordache prin Legea nr. 207/2017 şi Guvernul Dăncilă/Tudorel Toader prin O.U.G. nr. 92/2018).

Au fost astfel modificate Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciară, punându-se în acord cu deciziile C.C.R. : 1.) Lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură şi 2.) Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi Legii 304/2004 privind organizarea judiciară (care vizează, între altele, reglementarea procedurii de transfer al judecătorilor şi procurorilor).

De asemenea, alături de H.G. nr.650/16.06.2021, prin care s-au suplimentat cu 90 numărul maxim de posturi de ofițeri şi agenți de poliție judiciară şi cu 50 numărul maxim de posturi de personal auxiliar de specialitate, scăderea vechimii era absolut necesară pentru ca DNA să-şi poată îndeplini rolul de combaterea a corupției, Direcția având un deficit de aproximativ 30% din schema de procurori”

Comunicatul transmis de USR PLUS

„Inițiativă USR PLUS adoptată de Senat: Vechime minimă de 7 ani pentru procurorii DNA si DIICOT; NU revenirii fără concurs în magistratură!

Inițiativa legislativă prin care se reduce vechimea necesară pentru a ajunge procuror la DNA sau DIICOT a fost adoptată azi de plenul Senatului, cu 75 de voturi ”pentru”, 48 ”împotrivă” și o abținere . Este, astfel, reparată încercarea PSD-ului lui Dragnea și Iordache de a pune cât mai multe piedici în calea luptei anticorupție. Creșterea vechimii în profesie pentru a putea lucra la DNA și DIICOT a fost gândită tocmai pentru a lăsa fără personal cele două structuri anti-corupție.

Simona Spătaru, vicepreședinta Comisiei Juridice din Senat: ”Inițiativa USR PLUS va susține activitatea DNA și DIICOT, prin stabilirea unui prag minim de vechime de 7 ani în magistratură pentru cei care doresc să profeseze în aceste direcții specializate. De asemenea, ea elimină orice modalitate alternativă de a intra fără concurs în magistratură și va asigura profesionalizarea procesului de selecție și îndeplinirea criteriilor de competență, obiectivitate și integritate, care sunt indispensabile exercitării funcției de judecător sau procuror.”

De asemenea, inițiativa legislativă a USR PLUS reglementează o altă chestiune presantă în cadrul sistemului de justiție, cea a transferurilor între instanțe. Din martie 2020, nu a mai avut loc nicio sesiune de transferuri între instanțe, în ciuda faptului că existau sute de cereri în acest sens. Procedura a fost blocată după decizia CCR, de acum un an, ceea ce a afectat major activitatea instanțelor din întreaga țară.

Nu în cele din urmă, inițiativa legislativă a USR PLUS elimină o practică imorală, aceea a revenirii fără concurs în magistratură. Actuala legislație permitea revenirea in profesie FĂRĂ CONCURS, cu condiția să fi ocupat o funcție de procuror sau judecător, o portiță folosită de mulți pentru a reveni în magistratură pentru o perioadă scurtă de timp, dar suficientă pentru a se pensiona și a primi pensia specială. Inițiativa legislativă a USR PLUS prevede că revenirea în magistratură se poate face numai prin concurs, eliminând această ”scurtătură” spre pensii speciale”

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW