Sunday, August 7, 2022
Jurnalism corect


Cum va afecta decizia BNR ratele românilor care au credite în lei / Analist: E o zi neagră pentru economia românească

By Matthew Garvey , in Analize & Investigatii Stirile zilei , at 6 iulie 2022

Anunțul făcut de Banca Națională a României (BNR), în paralel cu modificările Codului Fiscal, pregătite de Guvern, au transformat ziua de miercuri, 6 iulie, într-una „neagră pentru economia românească”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu, pentru Main News. După majorarea dobânzii de referință, ratele românilor la creditele în lei pot crește cu până la 30%.

Banca Națională a României a majorat rata dobânzii de politică monetară la nivelul de 4,75% pe an, creștere de un procent față de valoarea de până acum.

Un nou semnal de scumpire a creditelor, un nou semnal care arată că economia merge către o direcție dificilă, un nou avertisment pentru autorități că realitatea economică bate previziunile optimiste ale premierului Ciucă și președintelui Iohannis”, a catalogat Adrian Negrescu decizia BNR, într-o declarație acordată Main News.

Creșterea dobânzii de politică monetară va duce la o creștere a indicilor ROBOR (în funcție de care se calculează ratele la creditele obținute înainte de mai 2019) și IRCC (în funcție de care se calculează creditele obținute după mai 2019) cu cel puțin 2%, a indicat analistul.

Astfel, ROBOR ar urma să ajungă, în următoarele 2 luni, la 7-8% (este de aproximativ 6,6% în prezent, potrivit BNR), iar IRCC ar urma să depășească nivelul de 5% (este de aproximativ 2,6% pe an în prezent).

Adrian Negrescu a explicat că ratele românilor cu credite în lei ar urma să se scumpească cu cel puțin 25-30%.

La un credit de 250.000 de lei pe 30 de ani, unde o rată era în medie de 1300-1.350 de lei anul trecut, vom ajunge să plătim undeva la nivelul de 2.500 de lei în toamna acestui an, ceea ce înseamnă o creștere spectaculoasă și extrem de puternică raportată la veniturile populației”, a precizat analistul economic.

În plus, Negrescu a menționat că decizia BNR de miercuri va duce la o creștere a inflației, întrucât se vor scumpi și creditele obținute de companii, iar acest lucru se va resimți în creșterea prețurilor produselor comercializate.

E o zi neagră pentru economia românească. Pe de-o parte avem decizia de politică monetară, destul de dură și cu impact economic puternic, și pe de altă parte avem o decizie a Guvernului privind creșterea taxelor și impozitelor care va afecta pătura mijlocie a românilor, cei care „aveau tupeul” să facă afaceri, să deschidă IMM-uri, PFA-uri, să facă mai mult decât să aștepte salariul de la angajator”, a explicat Adrian Negrescu,

CITEȘTE ȘI: Ordonanţa de modificare a Codului Fiscal, în primă lectură în Guvern

 Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW