Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

DOCUMENT PSD atacă în instanță închiderea magazinelor la ora 18 | Social-democrații spun că magazinele se aglomerează iar oamenii riscă să moară de foame „prin grija guvernului”

By Robert Madaianu , in Justitie Politic , at 2 aprilie 2021 Etichete: , ,

Partidul Social Democrat cere anularea prevederilor care obligă magazinele să închidă la ora 18 în zilele de weekend, acolo unde rata de infectare este între 4 și 7,5 cazuri la mia de locuitori și pe tot parcursul săptămânii în localitățile unde se înregistrează peste 7,5 cazuri la mia de locuitori. Acțiunea social-democraților a fost depusă la Curtea de Apel București. Main News prezintă argumentele în baza cărora PSD cere anularea măsurii. Printre acestea, faptul că magazinele se aglomerează înainte de ora 18. De asemenea, deși este o acțiune transmisă instanței, social-democrații lansează și acuzații politice, potrivit cărora unii oameni riscă să moară de foame „prin grija guvernului”.

Articolele contestate de PSD

PSD cere anularea articolelor din hotărârea de Guvern care a introdus aceste măsuri:

a) se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică doar în intervalul orar 05.00-18.00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 4 şi mai mică sau egală cu 7,5/1.000 de locuitori.

b) se instituie obligaţia pentru operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, să îşi organizeze şi să îşi desfăşoare activitatea doar în intervalul orar 05.00-18.00, în toate localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile depăşeşte 7,5/1.000 de locuitori

Argumentele social-democraților

Reprezentanții PSD susțin, printre altele, că măsura afectează mediul economic și societatea în  general.

Prin HG 348, Guvernul a decis, printre altele,  închiderea a activității operatorilor economici după ora 18.00. Această măsură are un impact cu efecte devastatoare atât asupra mediului de afaceri, cât și asupra societății în ansamblul ei. (…) Este mai mult decât evident că Partidul Social Democrat are legitimare în prezenta cauză, care vizează atacarea unui act administrativ vădit nelegal și care afectează în mod grav drepturile și libertățile cetățenilor, precum și funcționarea economiei”, se arată în documentul PSD.

Potrivit PSD, documentul Guvernului nu are o evaluare preliminară de impact și este nemotivat. Deși depusă în instanță, acțiunea are și formulări cu tentă politică.

Închiderea intempestivă a activității operatorilor economici după ora 18.00, tocmai când oamenii se întorc acasă de la muncă (aceia dintre cei care mai au încă un loc de muncă și nu au fost trimiși acasă prin grija guvernelor PNL, PNL-USR PLUS) afectează atât interesele agenților economici cât și ale consumatorilor, care se văd în imposibilitatea de a-și procura cele necesare existenței în scurtul interval orar pe care îl mai au la dispoziție după ce termină o zi de muncă. În același timp, cetățenii care, odată ajunși acasă, după ce nu au putut să-și facă cumpărăturile, se văd  acum și în imposibilitatea de a se deplasa în afara locuinței, unde trebuie să rămână până dimineață unii se vor duce la muncă, dacă nu vor muri între timp de foame prin grija guvernului, potrivit PSD.

PSD mai acuză că „nu există niciun studiu științific de impact care să arate efectele pozitive ale acestei măsuri, dimpotrivă, o logică elementară ne arată că tocmai închiderea magazinelor după ora 18.00 favorizează transmiterea virusului, în contextul în care va crește în mod evident gradul de aglomerare a magazinelor, întrucât oamenii vor fi nevoiți să meargă în magazine doar în intervalul disponibil prin „bunăvoința” autorităților”.

Nu în ultimul rând, social-democrații spun că măsurile adoptate prin actul administrativ atacat sunt arbitrare și din perspectiva caracterului discriminatoriu.

Nemotivarea actului nu permite aprecierea in concreto a legalității și oportunității măsurii, mai ales în contextul în care livrarea la domiciliu a cumpărăturilor din supermarket este posibilă după ora 18.00, deci există persoane care fac aceste cumpărături și după ora 18.00 însă contra cost”, se arată în document.

Curtea de Apel București va decide dacă prevederile rămân în vigoare sau vor fi anulare, la solicitarea PSD.

DOCUMENT Întreaga plângere formulată de PSD poate fi consultată aici

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW