Friday, March 29, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Tăriceanu: Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă/ Buzatu: ALDE trebuie să se gândească la finalizarea aplicării programului de guvernare

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 13 august 2019 Etichete: , , , ,

UPDATE: Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat că ALDE trebuie să se gândească la finalizarea aplicării programului de guvernare cu care a venit la instaurarea Guvernului. Totodată, social democratul a precizat că Pro România, partidul condus de Victor Ponta nu poate intra la guvernare în timp ce critică și insultă PSD.

„În mod prioritar trebuie să se gândească la finalizarea aplicării programului de guvernare cu care au venit la instaurarea Guvernului care funcţionează şi acum. Dacă acum, când mai avem un an şi trei luni de zile până la instalarea unui nou Guvern, până la derularea alegerilor parlamentare, constituirea majorităţii, noi vrem să restartăm guvernele şi să o luăm de la capăt şi să obţinem nişte rezultate extraordinare, atunci cred că ne aflăm pe o cale greşită. Am analizat în mod obiectiv rezultatele guvernării, rezultate care sunt consemnate în statistici oficiale, recunoscute nu numai în plan intern şi european şi ele sunt pozitive. Este vorba de o creştere economică, de un grad înalt de ocupare a forţei de muncă”, a spus marţi, la Digi24, liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu.

Buzatu: Ne asumăm rezultatele guvernării

Liderul PSD a menționat că nu știe ce discuții au avut loc între liderii coaliției PSD-ALDE însă, în cadrul ședinței Comitetului Executiv de luni, liderii PSD au decis să continue guvernarea și să corecteze măsurile asumate.

„Eu nu ştiu dacă au fost în structurile de decizii ale alianţei asemenea discuţii. În structurile decizionale ale PSD chiar ieri în cadrul CEx nu au fost discuţii. Ştiu, că am intervenit şi eu într-un mod consistent în aceste discuţii. Nu au fost discuţii aprinse sau care să pună pe picior de război cele două formaţiuni politice ale alianţei. S-a manifestat disponibilitatea de a continua şi de a ne asuma rezultatele guvernării şi să corectăm într-un mod normal, aşa cum se face atunci când se observă o disfuncţie tot ceea ce ţine de activitatea actualului Guvern şi să ne îndreptăm către alegerile prezidenţiale şi cele locale şi parlamentare de anul viitor”, a declarat politicianul.

Buzatu, despre Victor Ponta: Nu poți să propui unor oameni parteneriat criticându-i în permanență

Cât despre o posibilă alianță de guvernare a Pro România, partidul condus de Victor Ponta, Buzatu a precizat că nu se poate întâmpla acest lucru, atât timp cât formațiunea critică și insultă Partidul Social Democrat.

„Din discuţia de ieri a rezultat că demersurile Pro România sunt inconsistente. Pro România nu face parte din coaliţia majoritară, este într-un proces de afirmare permanentă pe scena publică şi are nevoie de afirmare permanentă pe scena publică şi are nevoie să fie subiect de discuţie, dar până acum nu a menifestat nicio disponibilitate efectivă de a participa la o coaliţie care să guverneze până la sfârşitul unui mandat. Nu poţi să propui unor oameni un parteneriat criticându-i în permanenţă şi insultându-i chiar”, a mai spus Dumitru Buzatu.

Știre inițială

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că nu este de acord cu varianta remanierii, emisă de premierul României, Viorica Dăncilă, susținând că în momentul de față Guvernul funcționează din inerție și este nevoie de un gest puternic al prim-ministrului. Acesta a mai vorbit și despre discuțiile pe care le-a purtat cu șeful Executivului.

„Nu sunt mulţumit cu acest răspuns (n..r.: al premierului Viorica Dăncilă, privind remanierea) şi am să vă explic despre ce este vorba pentru că am văzut în ultimele zile şi foarte multe comentarii neavenite, aprecieri că ALDE şantajează premierul sau PSD. Nu poate fi vorba de un asfel de lucru pentru că nu cerem nimic. Nu am cerut posturi guvernamentale, avem. Nu am cerut alte poziţii sau avantaje care să poată să îndreptăţească folosirea acestui termen. Am avut însă o discuţie cu doamna premier în care, bazat pe experienţa mea de premier, i-am recomandat să încerce să gândească o restartare a guvernării, în sensul de a-i da posibilitatea să treacă din această defensivă în care se află Guvernul, şi practic şi coalţia, de o bună bucată de vreme, într-o situaţie de ofensivă. Pentru asta ar fi fost nevoie şi ar fi nevoie de câteva lucruri esenţiale: un program de guvernare regândit pe baza programului de guvernare care a fost votat în Parlament, o asumare a obiectivelor care se pot realiza până la termen, o propunere de noi obiective, o reformă a unor instituţii ale statului şi nu în ultimul rând o restructurare a echipe guvernamentale care să şteargă această impresie de lipsă de competenţă, care trebuie să recunoaştem planează asupra guvernului existent”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, într-un interviu pentru Mediafax.

Tăriceanu: PSD-ul are nevoie de un gest de forță din partea Vioricăi Dăncilă

Tăriceanu a precizat că pentru a câștiga alegerile prezidențiale, așa cum își doresc, PSD-ul are nevoie de un gest de forță din partea Vioricăi Dăncilă, care să arate hotărârea acesteia, capacitatea de a fi liderul acestei formațiuni și liderul Guvernului.

„Dacă vrem nu să ne mulţumim, aşa cum mi se pare mie în cazul PSD că performanţa pe care vor să o atingă -participarea la turul unu al alegerilor şi eventual intrarea în turul doi şi cu siguranţă pierderea alegerilor prezidenţiale- şi vor mai mult decât atât, câştigarea prezidenţialelor, sigur că şi în perspectiva alegerilor care urmează la anul este nevoie de un gest puternic, de forţă, care să arate hotărârea premierului, capacitatea de a fi liderul acestui partid şi de a fi liderul Guvernului, de a impune o linie de guvernare. Senzaţia mea este că în momentul de faţă Guvernul funcţionează, poate nu numai guvernul, instituţiile care ţin de administraţia centrală, funcţionează din inerţie. Nu există o direcţie clară care să se fi dat şi pe care să o urmeze”, a mai spus preşedintele ALDE.

Tăriceanu: Nu vreau sa fac parte dintr-o guvernare impotentă

Președintele ALDE a mai menționat că pentru el și membrii din partid funcțiile din Guvern nu sunt importante, susținând că nu vrea să facă parte dintr-o guvernare impotentă.

„Îi rog pe colegii din PSD să se gândească foarte serios la acest subiect, care ne dă posibilitatea să mergem mai departe, nu să ne mulţumim să terminăm târâş-grăpiş o guvernare. Ambiţia mea nu este asta. Pentru mine şi pentru colegii mei nu funcţiile în Guvern sunt importante. Nici pe mine preşedinte al Senatului, că am auzit că sunt critici care consideră că ALDE nu doreşte să iasă de la guvernare că eu am să îmi pierd funcţia de preşedinte al Senatului. Complet greşit. Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit şi alte expresii de genul “câinele nu pleacă de la măcelărie”, vedeţi proverbe savante din popor, eu vreau să îi anunţ pe foarte mulţi că colegii mei sunt vegetarieni”, a mai spus Tăriceanu.

Viorica Dăncilă: PSD nu acceptă un ultimatum

Viorica Dăncilă a precizat, în contextul comunicatului ALDE în care Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut un plan de restructurare a Guvernului până pe 20 august, că PSD nu acceptă un ultimatum.

„Vreau sa fac o precizare. PSD nu acceptă un ultimatum. Discuțiile în alianță sunt constructive, nu putem vorbi de ultimatumuri între PSD si ALDE. Am discutat cu dl Tăriceanu despre restructurare. În cadrul CEX am discutat despre remaniere, nu avem in vedere o restructurare in viitorul apropiat, dar avem in vedere o remaniere a ministrilor care nu au performat si o ajustare a programului de guvernare. Nu vorbim de ultimamuri, ci de cooperare în alianță.

Foto: Inquam photos/Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW