Alegeri Prezidențiale 2024: MAI anunță peste 200 de reclamații privind votul, cu jumătate confirmate, majoritatea pentru fraude
Peste 200 de sesizări privind posibile nereguli la vot au fost raportate duminică, începând cu deschiderea secțiilor de votare, iar aproximativ jumătate dintre acestea au fost verificate și confirmate, a declarat Monica Dajbog, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne. Cele mai multe dintre aceste sesizări sunt legate de fraude electorale.
”De la începerea votării s-au primit 208 sesizări cu privire la săvârşirea unor contravenţii sau infracţiuni legate de procesul electoral. 107 sesizări s-au confirmat, 42 sunt în curs de verificare, iar 59 nu s-au confirmat. În legătură cu două dintre sesizări s-a stabilit că nu erau de competenţa MAI, aşa că una a fost transmisă pentru soluţionare către Autoritatea Electorală Permanentă, iar a doua către un birou electoral judeţean. Au fost aplicate 80 de sancţiuni contravenţionale, respectiv 56 de avertismente şi 24 de amenzi în valoare de 38.900 de lei. Totodată, se efectuează cercetări cu privire la 25 de posibile infracţiuni”, a declarat Monica Dajbog.
Printre exemplele de nereguli semnalate se numără un incident în Tulcea, unde polițiștii au fost alertați că o persoană a încercat să voteze de mai multe ori la aceeași secție. În acest caz, ancheta a fost deschisă pentru fraudă electorală.
În Bistrița-Năsăud, s-a raportat că în apropierea unei secții de votare erau vândute băuturi alcoolice, iar în Mehedinți a fost semnalată lipsa unei ștampile cu mențiunea „Votat”, posibil căzută în urna de vot, lucru ce va fi confirmat după finalizarea procesului electoral.
”În urma verificărilor a fost identificată o persoană care, în calitate de angajat al unui local public, ar fi servit consumatorilor băuturi alcoolice. Aceasta a fost sancţionată contravenţional cu avertisment”, a adăugat purtătorul de cuvânt al MAI.
De asemenea, în Satu Mare, jandarmii care asigurau paza unei secții de votare au sesizat poliția despre faptul că vicepreședinta comisiei a mers cu urna mobilă, însoțită doar de un membru, la două persoane pentru a le permite să voteze, fără a fi însoțite de reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne. A fost deschis un dosar penal pentru nerespectarea regimului urnei mobile.
În Teleorman, un apel la 112 a raportat că un însoțitor care ajuta o persoană să voteze i-a sugerat cu cine să voteze și chiar a completat buletinul de vot în locul acesteia, fără consimțământul său. În acest caz a fost deschis un dosar penal.
Tot în Vrancea, președintele unei secții de votare a informat poliția că o persoană interzisă de a vota a încercat să își exprime opțiunea, invocând o eroare privind expirarea interdicției. De asemenea, un membru al unui birou electoral a sesizat că o persoană ar fi votat de mai multe ori la aceeași secție. În acest context, poliția din Bacău a întocmit un dosar pentru fraudă electorală, după ce o persoană a votat atât în Belgia, cât și într-o secție din Răcăciuni.
În Alba, polițiștii au deschis o anchetă pentru fals, după ce un bărbat din comuna Ighiu ar fi completat o cerere pentru urna mobilă în numele unei alte persoane, iar aceasta din urmă a declarat că nu a solicitat acest serviciu. În același județ, un tânăr a fost surprins votând la două secții diferite, iar cercetările continuă pentru tentativă de fraudă electorală.
Alte sesizări au fost primite pentru fotografierea sau filmarea buletinului de vot, dar și pentru continuarea propagandei electorale pe platformele de socializare.
foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii