Wednesday, November 30, 2022
Jurnalism corect


BREAKING NEWS Guvernul condus de Florin Cîțu a fost demis

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 5 octombrie 2021

Guvernul condus de prim-ministrul Florin Cîțu a fost demis marți, 5 octombrie, după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost votată de majoritatea senatorilor și deputaților prezenți în plenul reunit. 

Moțiunea de cenzură avea nevoie de 234 de voturi pentru a fi adoptată, iar, potrivit rezultatelor oficiale, au fost strânse 281 de voturi „pentru”.

9 luni a rezistat la Palatul Victoria

Florin Cîțu a fost numit în funcția de prim-ministru la începutul lunii ianuarie, în urma negocierilor dintre PNL, USR PLUS și UDMR, bazate pe rezultatul votului de la alegerile parlamentare. A condus, în ultimele 9 luni, un Guvern format inițial din 6 miniștri de la USR, 3 miniștri de la UDMR și 9 de la PNL.

În schimb, pe 1 septembrie, după ce premierul a adoptat unilateral proiectul „Anghel Saligny”, coaliția formată din USR PLUS, UDMR ȘI PNL a intrat într-un impas.

Atacuri între PNL și USR la dezbaterea moțiunii

Camera Deputaţilor şi Senatul au avut plen reunit marţi, 5 octombrie, de la ora 12.00, pentru a dezbate şi vota moţiunea de cenzură depusă de PSD împotriva Guvernului Cîțu.

Premierul Florin Cîțu a lansat un atac virulent la adresa foștilor parteneri de la USR, pe care îi acuză de asocierea cu PSD și AUR pentru debarcarea sa de la Palatul Victoria.

Astăzi a murit moralitatea. Moțiunea PSD este susținută de USR. Așa-zișii reformiști s-au aliat cu PSD și cu extremiștii(…)Ai maturitate politică și ești dispus să faci bine pentru români, rămâi în echipă. Nu, pleci acasă(…)USR joacă alba neagra cu guvernarea(…)Dragi români, vă cer scuze că că am crezut în USR. Am crezut că este un partid care nu susține discurs neofascist”, a spus Florin Cîțu, în Parlament.

În replică, vicepreședintele USR și fost vicepremier, Dan Barna, i-a transmis premierului că ar fi putut să fie un superman, pentru că a avut toate pârghiile, dar a ales să fie „un banal Florin Cîțu”.

Ați distrus coaliția de guvernare. Ați avut practic totul la dispoziție: voturile oamenilor, buna noastră credință și mandatul de a pune țara pe direcția cea bună(…)În miercurea aceea când ați decis să aruncați în aer coaliția de guvernare, eu v-am spus că aici vom ajunge (la moțiune de cenzură – n.red.). Nu puteam ajunge decât la acest moment și da, noi ne respectăm cuvântul”, a fost replica lui Dan Barna.

Cronologia scandalului care a dus la ieșirea USR de la guvernare

Coaliția formată din PNL, USR PLUS și UDMR trece prin momente critice, după scandalul din 1 septembrie. Atunci, pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern, premierul a adăugat proiectul „Anghel Saligny”, așa-numitul PNDL 3, criticat aspru de partenerii de coaliție din USR PLUS.

Argumentând că Stelian Ion l-ar fi șantajat și ar fi încercat să blocheze avizarea proiectului, prim-ministrul a anunțat că l-a demis pe cel care ocupa funcția de ministru al justiției chiar în acea seară, devenind al doilea ministru USR PLUS demis din cabinet, după Vlad Voiculescu.

Reacțiile partenerilor de Guvernare au venit imediat iar pe 3 septembrie USR PLUS a depus, alături de AUR, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Florin Cîțu, ce a fost citită în ședința plenului comun din 9 septembrie.

În plus, miniștrii USR din Guvern, printre care și Dan Barna, și-au dat demisia, locul lor fiind luat de ceilalți miniștri PNL, cu mandate interimare, de 45 de zile. Ca răspuns, premierul a demis secretarii de stat, prefecții și subprefecții propuși la începutul anului de către formațiunea condusă de Barna și Cioloș.

Reprezentanții USR PLUS au transmis în repetate rânduri că singura cale pentru revenirea formațiunii alături de PNL și UDMR la guvernare o reprezintă înlocuirea lui Florin Cîțu din funcția de premier.

După ce scandalul s-a mutat la CCR, PSD a depus o altă moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Cîțu, adoptată marți de Parlament.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
MainNews

FREE
VIEW