Ce este „Registrul pagubelor” cauzate de Rusia în războiul cu Ucraina și ce rol are România pentru funcționarea acestuia
Consiliul Europei, format din 46 de țări, principala organizatie pentru drepturile omului de pe continent, a organizat în Islanda, primul „Summit al sefilor de stat” din ultimii 18 ani. Cu această ocazie, a creat un Registru international al pagubelor cauzate Ucrainei de la începutul invaziei Rusiei. România este stat fondator al acestei evidențe, după cum a anunțat președintele Iohannis.
Registrul de evidență a daunelor cauzate de agresiunea rusă va funcționa în Olanda. Acesta va accepta dovezi de daune și cereri de despăgubire, inclusiv pentru vătămările corporale, decese, victime colaterale ale războiului. Registrul va fi deschis persoanelor fizice și juridice, precum și statului ucrainean, inclusiv autorităților regionale și locale, precum și întreprinderilor de stat sau controlate de stat.
România este unul dintre statele care susține masiv Ucraina, diplomatic, finnaciar și civil. Președintele Iohannis susține că decizia Consiliului Europei de astăzi, 17 mai, este una istorică.
„Este o oportunitate istorică de a ne crește eficiența și rezistența. România sprijină pe deplin Declarația de la Reykjavik și instituirea Registrului de Daune cauzate de agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei.
Trebuie să asigurăm răspunderea pentru faptele comise și să luptăm decisiv împotriva impunității, a transmis președintele României, Klaus Iohannis.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat, de asemenea, că toate statele Uniunii Europene trebuia să ia în considerare opiniile Ucrainei pentru „refacere” în urma agresiunii ruse. Cea mai recentă evaluare a Băncii Mondiale arată, că, Ucraina are pagube produse de Rusia care pot fi acoperite cu 411 miliarde de dolari timp de zece ani.
Sursă foto: Administrația Prezidențială
Comentarii