Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ministrul austriac de Interne, „supărat” după votul împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 9 decembrie 2022 Etichete: , , ,

Ministrul austriac de Interne, Gerhard Karner, a transmis, într-un interviu acordat Der Standard, la scurt timp după votul de joi din Consiliul Justiție și Afaceri Interne, că „este supărat” pe modul în care Uniunea Europeană a tratat amenințările guvernului austriac, legate de refuzul admiterii României și Bulgariei în Spațiul Schengen. 

Karner a reiterat că votul împotriva aderării României și Bulgariei a fost dat cu argumentul că „Schengen nu funcționează” și că există 75.000 de migranți neînregistrați în Austria.

Și eu sunt supărat. Mai precis, pe procedura prin care actele legale au fost puse pe masă, practic, peste noapte. De peste 10 ani există discuții despre extinderea Schengen. Și acum se întâmplă acest lucru dintr-o dată, fără a pregăti populația pentru efecte: Aduce un plus din punct de vedere al securității? Sau aduce un minus din punct de vedere al riscurilor?”, a declarat Karner.

Gerhard Karner a refuzat să intre în dialog cu jurnaliștii români prezenți la Bruxelles, la Consiliul JAI.

În schimb, un alt membru ÖVP (partidul din care fac parte Karner și cancelarul Nehammer), vicepreședinte al Parlamentului European, Othmar Karas, a transmis că „povara experimentată în prezent de Austria nu are nicio legătură cu lărgirea Spațiului Schengen”, potrivit Der Kurrier.

Publicația austriacă mai citează o declarație a unui purtător de cuvânt al Ministerului austriac de Externe, care arată că ambasadorul austriac la București, convocat la MAE (detalii aici), le-a explicat diplomaților români că poziția Austriei „nu este absolut deloc îndreptată împotriva României și Bulgariei” și că Austria „recunoaște explicit eforturile României”.

Totodată, citând aceleași date ca ministrul austriac de Interne, reprezentanții diplomației austriece au transmis că extinderea Schengen „nu este o problemă politică, ci de securitate a Europei și a cetățenilor europeni”.

Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a declarat, în cadrul unei vizite în Irlanda, că „este o zi proastă pentru Europa”.

Toată lumea ar trebui să se gândească singură dacă a fost într-adevăr decizia corectă”, a adăugat Baerbock.

Baerbock a menționat că Guvernul de la Berlin și inclusiv ea au luptat până în ultimul pentru a-i convinge pe oficialii austrieci să își schimbe opinia.

Reamintim că în cadrul Consiliului JAI, oficialul german prezent ar fi amenințat că va exercita dreptul de veto și va bloca aderarea Croației la Spațiul Schengen, în cazul în care România nu va intra. Amenințarea nu a fost, însă, materializată.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW