Friday, June 14, 2024
Jurnalism corect


Mai multe firme și organizații, donații și măsuri pentru combaterea pandemiei de COVID-19

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 18 martie 2020 Etichete: , , ,

Cu toate că au fost blamate de la apariția COVID-19 în România pentru că ar fi ridicat prețul pentru anumite bunuri și servicii, sau pentru că și-au continuat activitatea, o parte dintre instituțiile private au înțeles rolul social extrem de important pe care îl au în aceste momente și s-au implicat pentru limitarea efectelor pandemiei. 

Un exemplu în acest sens a venit în cursul zilei de miercuri de la compania OMV Petrom care a donat suma de un milion de euro către Crucea Roșie Română pentru achiziția de echipamente de testare pentru diagnosticarea rapidă Covid-19.

De asemenea, Irina Schrotter și Zobi Schotter, ambii medici de profesie, au început să producă măști de protecție în fabricile de confecții pe care le dețin. Acestea urmează să fie distribuite gratuit în diverse farmacii.

Și în sectorul bancar au fost antreprenori care au înțeles recomandările autorităților. Banca Transilvania și-a anunțat clienții că va amâna obligația de plată pentru cardul de credit până în luna mai, iar în paralel, a realizat o donație de 1,4 milioane de lei pentru achiziționarea de aparate de ventilație mecanică. ING Bank le oferă clienților persoane fizice posibilitatea să amâne la plată două rate, iar pentru companii, liniile de credit au fost prelungite cu trei luni, în condițiile în care multe se confruntă cu probleme de cash flow.

Sprijinul ONG-urilor, fundamental într-o societate deschisă

Ideea de societate deschisă a fost definită de filozoful Karl Popper, iar unul dintre fundamentele sale se referă la umanitarism, sau mai bine spus, la compasiunea pentru cei de lângă noi.

Organizațiile nonguvernamentale vor avea un rol esențial în gestionarea pandemiei COVID-19, iar aici ne referim la organizații din diferite domenii, nu doar la cei care oferă sprijin direct unităților medicale. Spre exemplu, organizația Code for Romania a ajutat statul român să creeze platforma stirioficiale.ro, prin care cetățenii primesc informații oficiale, actualizate, despre COVID-19.

Asociația Dăruiește Viață, cunoscută în spațiul public pentru finanțarea din donații private a primului Spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România, a achiziționat din Brazilia 10 aparate de ventilație mecanică destinate secțiilor ATI, în condițiile în care România se confruntă cu un deficit de asemenea aparate.

Un alt proiect a venit de la patru ONG-uri cu experiență în domeniul educațional, care au inițiat cu sprijinul Kaufland și al Ministerului Educației o platformă online, scoalapenet.ro, unde cadrelor didactice li se va explica, pas cu pas, ce mijloace tehnice și pedagogice au la dispoziție pentru a ține cursurile online, cum își pot crea conturi pe diferite aplicații digitale și platforme de e-learning sau sau cum își pot adapta conținutul educațional folosind noile tehnologii.

Cererea crescută de dispozitive medicale încurajează reconversia activității pentru companii

Au existat voci în spațiul public care au vorbit despre așa o așa-numită „lăcomie” a firmelor, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului a propus plafonarea prețurilor la nivelul mediu înregistrat în ultimele trei luni calendaristice. Însă, toți aceștia au făcut abstracție de potențialul de stimul pentru reconversia activității a anumitor companii pe care îl crează cererea crescută a pieței și prețurile ridicate pentru anumite categorii de produse.

În acest sens, un exemplu este al unei fabrici de steaguri din Cisnădie, care a început să producă măști sanitare, halate și capișoane pentru Spitalul Județean de Urgență din Sibiu.

De asemenea, compania de cosmetice Farmec, din Cluj-Napoca, urmând exemplul de la fabricile Dior și Givenchy, a anunțat că a solicitat Ministerului Sănătății autorizarea a cinci produse dezinfectate.

Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea

 

 

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW