Saturday, October 26, 2024
Jurnalism corect


Ziua Armatei Române: 25 Octombrie, zi de recunoștință și mândrie națională

By Florea Eva , in Stirile zilei , at 25 octombrie 2024

Ziua Armatei României este sărbătorită anual pe 25 octombrie, dată stabilită prin decret în 1959, fiind celebrată printr-o serie de manifestări organizate în principalele garnizoane din țară și în bazele militare din teatrele de operații în care se află militarii români.

Data de 25 octombrie a fost stabilită ca Ziua Armatei Române prin decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, marcând momentul în care Armata Română a eliberat Transilvania de Nord de sub ocupația horthystă, pe 25 octombrie 1944, în Bătălia de la Carei — ultima etapă a eliberării teritoriale a României în Al Doilea Război Mondial.

Programul evenimentelor organizate în București cu ocazia Zilei Armatei Române 2024 include următoarele activități:

  • Ora 10.00: Ceremonie militară și religioasă la Mormântul Ostașului Necunoscut din Parcul Carol I, unde vor fi depuse coroane și jerbe de flori. Studenții anului I de la Academiile militare vor depune jurământul, iar garda va fi schimbată. Aeronavele Forțelor Aeriene Române vor survola monumentul.
  • Ora 12.00: Ceremonii de depunere de coroane la două monumente: Monumentul Eroilor Patriei din fața Universității Naționale de Apărare „Carol I” și Monumentul Eroilor Căzuți în Teatrele de Operații din fața Palatului Național al Copiilor.
  • Ora 19.00: Retragere cu torțe pe un traseu ce include Palatul Cercului Militar Național și mai multe bulevarde până la sediul Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Pe 25 și 26 octombrie, Ministerul Apărării Naționale, împreună cu Asociația O.N.O.R. și Primăria Municipiului București prin ARCUB, va organiza evenimentul „ONOR Armatei României” pe Calea Victoriei, între Ateneul Român și Palatul Cercului Militar Național. Deschiderea oficială va avea loc pe 25 octombrie, la ora 19.00, în Piața George Enescu, cu un spectacol ce va include Muzica Reprezentativă a Armatei, Formația 1st Cavalry Division Band a armatei americane și artiști ai Operei Naționale București.

Foto: Inquam Photos / George Călin

 

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW