Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Ziua alegerilor în CSM | Cine sunt judecătorii care vor șefia Consiliului Magistraturii, care sunt mizele și scenariile

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 3 decembrie 2020 Etichete: , , ,

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) își va alege, joi, președintele și vicepreședintele pentru anul 2021. Doi judecători, Evelina Oprina și Bogdan Mateescu, au intrat în cursa pentru șefia CSM, în vreme ce pentru poziția secundă candidează procurorul Florin Deac. La ședința forului va participa și președintele Klaus Iohannis.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va începe la ora 12, iar Main News va transmite cele mai importante momente și declarații și, în cele din urmă, rezultatele.

CSM, forul care trebuie să garanteze independența sistemului de justiție, își schimbă conducerea în fiecare an. Deși mandatul membrilor CSM este de șase ani, președintele și vicepreședintele instituției ocupă funcțiile câte 12 luni.

Înainte de plenul CSM va avea loc o ședință a Secției pentru Judecători, în care va fi desemnat candidatul la funcția de președinte.

Judecătorii vor vota (cu da sau nu) în cazul fiecărui candidat (Oprina și Mateescu), iar cel care va câștiga va fi, ulterior, supus votului și în plen.

Pentru a câștiga votul din Secție e nevoie de 6 voturi, în vreme ce în plen sunt necesare 10. În cazul procurorilor, procedura este similară, numărul de voturi necesar în Secția pentru procurori, în așa fel încât să fie obținută nominalizarea pentru funcția de vicepreședinte, este, însă, de 4. Cel puțin până acum, singurul candidat pentru poziția secundă este Deac.

Scenarii posibile

Prima variantă (și cea mai probabilă) este ca unul dintre cei doi candidați pentru funcția de președinte să obțină nominalizarea Secției pentru judecători și, ulterior, să fie dat votul în plen (după prezentarea bilanțului, în prezența lui Klaus Iohannis).

A doua variantă posibilă (puțin probabilă) este ca ambii judecători să fie respinși în secție și, prin urmare, să fie depusă o nouă candidatură.

Anul trecut, Nicoleta Țînț a fost aleasă șefă a CSM la a treia încercare, după ce în primele două ședințe nu a obținut numărul necesar de voturi.

Cine este Evelina Oprina

Președinte al Tribunalului Ilfov până la intrarea în CSM, Oprina s-a remarcat printr-o serie de solicitări formulate în calitate de membru al Consiliuluu, inclusiv alături de judecătoarea Gabriela Baltag.  De pildă, cele două au vrut, la începutul anului, analizarea activității Direcției Naționale Anticorupție, din 2014 până în prezent.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: SURSE DNA, luată în vizor de doi membri CSM | Se cere verificarea tuturor dosarelor din ultimii șase ani

Totodată, Oprina a făcut o plângere penală în legătură cu un proiect CSM, pentru ca procurorii să verifice o procedură de achiziție finalizată cu semnarea contractului de prestări servicii de către membrii CSM și personal din aparatul tehnic. Secția Specială a clasat, însă, plângerea.

CITEȘTE ȘI:  DOCUMENT – Cum încearcă judecătoarea Evelina Oprina să câștige șefia Consiliului Superior al Magistraturii

Oprina este considerată o apropiată a demersurilor susținute de fosta șefă a CSM, Lia Savonea.

sursa foto: zi-de-zi.ro

Foto: zi-de-zi.ro

Cine este Bogdan Mateescu

La rândul său, Bogdan Mateescu s-a remarcat ca făcând parte din cealaltă „tabără” din Consiliul Magistraturii.

Mateescu este unul dintre magistrații care s-au opus propunerilor de modificare a „legilor justiției” inițiate de PSD, pronunțându-se inclusiv împotriva înființării Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

De altfel, judecătorul face parte dintre cei care s-au opus validării Adinei Florea în funcția de șef al Secției Speciale.

În anul 2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis o cerere formulată de fostul șef al SIIJ, Gheorghe Stan, de reluare a unei anchete în care era vizat Mateescu.

Foto: republica.ro

Miza alegerilor din CSM

Mandatul viitoarei conduceri a Consiliului Superior al Magistraturii se anunță unul interesant. Soarta Secției Speciale, susținerea aplicării recomandărilor internaționale în legislația din justiție, noile proiecte care vizează modificarea acestei legislații, poziționarea față de atacurile lansate la adresa magistraților și numirea viitorului șef DIICOT sunt doar câteva dintre mizele acestor alegeri.

Foto CSM: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW