Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Victor Ponta, audiat în calitate de martor în dosarul Belina: Am fost cu elicopterul în 2014, la invitația lui Liviu Dragnea

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 20 aprilie 2021

Victor Ponta a fost audiat marți, în calitate de martor, la Tribunalul București, în dosarul Belina. Fostul premier a declarat în fața judecătorului că în anul 2014 a vizitat Insula Belina, la invitația lui Liviu Dragnea, loc în care au aterizat cu elicopterul.

M-am deplasat în Insula Belina, din câte îmi amintesc, de 2 ori, în 2014 și 2016, la invitația colegului meu, Liviu Dragnea, vice prim-ministru. Am observat o cabană, nu am intrat în interior și nu am rămas peste noapte. Era un loc amenajat ad-hoc unde am aterizat cu elicopterul în 2014. În 2016 am mers cu mașina. Nu am întâlnit-o pe doamna Sevil Shhaideh”, a spus Victor Ponta în cadrul audierilor de la Tribunalul București.

Procurorii acuză că părți din Insula Belina și brațul Pavel ar fi fost trecute ilegal din proprietatea statului în cea a Consiliului Județean Teleorman pentru ca, mai apoi, să ajungă sub controlul controversatei companii Tel Drum, în spatele căreia s-ar fi aflat Liviu Dragnea.

Anchetatorii susţineau, în rechizitoriu, că fostul preşedinte al PSD se comporta „cel puţin ca un adevărat posesor al imobilelor, din moment ce el era principalul beneficiar al zborurilor cu elicopterul în zona insulei Belina”.

Pot preciza că nu am discutat niciodată cu doamna Shhaideh aspecte legate de cele 2 locații din județul Teleorman, ci doar o dată cu domnul Liviu Dragnea, care ne-a spus că în acea zona se dorește a fi implementat un proiect pentru dezvoltare de către Consiliul Județean. Discuție pe care am avut-o înainte de introducerea pe circuitul de avizare a celor 2 proiecte”, a mai spus Victor Ponta.

Pe 27 iunie 2018, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul Insula Belina. În același dosar era acuzată și Rovana Plumb, dar, în cazul ei, cauza a fost închisă pentru că parlamentarii au refuzat cererea DNA de începere a urmăririi penale.

În același dosar au mai fost audiați ca martori și doi foști miniștri din cabinetul lui Victor Ponta, Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiției, și Daniel Chiţioiu, fost ministru al Finanţelor.

În noiembrie 2020, Guvernul a adoptat o hotărâre prin care s-a dispus ca Insula Belina să revinî în administrarea Apelor Române.

CITEȘTE MAI MULTE AICI: Fost ministru al Justiției, audiat în dosarul Belina / Deși era citat, Victor Ponta nu s-a prezentat la Tribunal

CITEȘTE ȘI: Dosarul Belina: Victor Ponta și Robert Cazanciuc, citați ca martori la următorul termen din dosar

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *