Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fost ministru al Justiției, audiat în dosarul Belina / Deși era citat, Victor Ponta nu s-a prezentat la Tribunal

By Matthew Garvey , in Justitie Stirile zilei , at 23 februarie 2021

Fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, a fost audiat marți, în calitate de martor, în dosarul Belina. Deși era citat la audieri pentru 23 februarie, tot în calitate de martor, Victor Ponta nu s-a prezentat la Tribunalul București.

În anul 2013 ocupam funcția de ministru al Justiției și, în legătură cu adoptarea Hotărârilor de Guvern nr. 858 și 943, nu pot preciza exact din cauza nenumăratelor acte normative pe care le avizează Ministerul Justiției și le semnăm la vremea respectivă”, a declarat Cazanciuc, în cadrul audierilor.

DNA acuză că părți din Insula Belina și brațul Pavel ar fi fost trecute ilegal din proprietatea statului în cea a Consiliului Județean Teleorman pentru ca, mai apoi, să ajunga sub controlul controversatei companii Tel Drum, în spatele căreia s-ar fi aflat Liviu Dragnea.

Transferul s-ar fi realizat prin intermediul unor Hotărâri de Guvern, arată procurorii.

E firesc ca actele de HG să primească avize cu observații, întrucât Ministerul Justiției are rolul de a verifica acte, fiind ultimul avizator în acest proces și deține cea mai buna expertiză din aparatul Guvernamental în materia actelor normative. În principiu, Ministerul verifică dacă o HG este dată la aplicarea legii și dacă regulile de tehnică normative sunt respectate. Verifică, astfel, condiția de formă și de fond”, a adăugat fostul ministru al Justiției.

CITEȘTE ȘI: Dosarul Belina: Victor Ponta și Robert Cazanciuc, citați ca martori la următorul termen din dosar

La ultimul termen din dosar a fost audiat Daniel Chiţioiu, fost ministru al Finanţelor în Guvernul Ponta.

Sunt 2 Ministere rău văzute la nivelul de avizare: Finanțele si Justiția, pentru că avizele de legalitate și buget sunt cele mai riguroase.
Asta nu înseamnă că cele 2 ministere blochează proiectele de Hotărâri de Guvern, ci conlucrează pentru că forma finala a proiectului să fie adoptată”, a precizat fostul ministru.

Pe 27 iunie 2018, procurorii DNA au trimis-o în judecată pe Sevil Shhaideh pentru abuz în serviciu în dosarul Insula Belina. În același dosar era acuzată și Rovana Plumb, dar, în cazul ei, cauza a fost închisă pentru că parlamentarii au refuzat cererea DNA de începere a urmăririi penale.

Întrebat dacă a fost contactat de Sevil Shhaideh pentru a susține proiectul de Hotărâre de Guvern sau pentru a-l urgenta, fostul ministru al Justiției a negat acest lucru.

Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *