Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Vicepreședinta Kamala Harris, susținută de democrații din toate statele americane, după retragerea lui Joe Biden

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 22 iulie 2024 Etichete: , ,

Liderii Partidului Democrat din toate statele americane au anunțat că o susțin pe vicepreședinta SUA, Kamala Harris, ca noul candidat al partidului pentru alegerile prezidențiale din 5 noiembrie. În aceste alegeri, ea se va confrunta cu fostul președinte Donald Trump, potrivit Reuters.

Liderii democrați din fiecare stat au avut o teleconferință după ce Joe Biden a declarat că se retrage din cursa pentru candidatura partidului.

„În urma anunţului preşedintelui Biden, membrii noştri s-au reunit imediat pentru a se uni în spatele candidatului care are un istoric de victorii în alegeri dificile şi care este un lider dovedit în problemele care contează pentru americani: drepturile reproductive, prevenirea violenţei armate, protecţia climei, reforma justiţiei şi reconstrucţia economiei”, a declarat Ken Martin, preşedintele Asociaţiei Comitetelor Democrate de Stat. „Acea persoană este vicepreşedintele nostru în exerciţiu Kamala Harris”, a adăugat el.

Mulți membri ai Partidului Democrat au susținut rapid candidatura Kamalei Harris pentru alegerile prezidențiale din noiembrie împotriva lui Donald Trump. Cu toate acestea, figuri influente precum Nancy Pelosi, fostul președinte al Camerei Reprezentanților, și fostul președinte Barack Obama, nu și-au exprimat public poziția. Analiștii consideră că tăcerea lor nu indică o lipsă de sprijin pentru Harris, ci dorința de a rămâne imparțiali și de a nu influența votul intern al partidului.

Duminică, președintele Joe Biden a anunțat că nu va mai candida pentru realegere și și-a exprimat susținerea pentru Kamala Harris ca succesoare. Biden, afectat de Covid, a promis că va vorbi națiunii în această săptămână despre această decizie.

Kamala Harris s-a declarat „onorată” de sprijinul lui Biden și a promis să lupte pentru nominalizarea din partea Partidului Democrat. Dacă va reuși, ea ar putea deveni prima femeie de culoare și prima americancă de origine asiatică candidată la președinția SUA.

Echipa Biden-Harris a actualizat deja documentele la Comisia Electorală Federală pentru a reflecta candidatura lui Harris, permițându-i accesul la fondurile de campanie.

Este încă incert dacă Harris va fi candidatul definitiv al democraților sau ce procedură va urma partidul pentru a alege un alt candidat, relatează CNN. Surse apropiate senatorului Joe Manchin, un independent din Virginia de Vest, au spus că acesta ia în considerare reînscrierea ca democrat și participarea în cursa internă. Între timp, guvernatorii Gretchen Whitmer și Gavin Newsom, alte posibile alternative, au declarat că nu vor candida, conform The Guardian.

Deși Joe Biden a câștigat primarele democrate, candidatura sa nu a fost confirmată oficial de cei 4.700 de delegați. Această confirmare ar fi trebuit să aibă loc la Convenția Națională Democrată (DNC) de luna viitoare. După retragerea lui Biden, delegații care urmau să voteze pentru el la convenție sunt acum eliberați de această obligație, ceea ce ar putea deschide calea pentru o competiție pentru voturile lor. Jaime Harrison, președintele Comitetului Național Democrat, a promis un proces „transparent și ordonat”. Comitetul pentru reguli al DNC se va reuni miercuri pentru a stabili procedura.

Kamala Harris nu beneficiază automat de delegații lui Biden, dar sprijinul public al acestuia și al altor figuri proeminente din partid sugerează că are șanse mari să obțină nominalizarea fără opoziție semnificativă.

Establishmentul democrat este preocupat de evitarea unui spectacol haotic la Convenție și de posibilitatea ca alegătorii de culoare și femeile să se distanțeze de partid dacă Harris nu ar primi nominalizarea pe care mulți cred că o merită.

Duminică, guvernatoarea Michiganului, Gretchen Whitmer, a anunțat rapid că nu va candida, iar guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a reafirmat că nu va concura împotriva lui Harris. Amândoi, împreună cu peste 100 de alți democrați aleși, și-au declarat sprijinul pentru Harris.

foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW