Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Vasile Dîncu: Performanța profesională trebuie motivată printr-un sistem de salarizare decent / Ordonanța pregătită de MApN

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 27 mai 2022

Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a declarat vineri, 27 mai, că soldații români trebuie să aibă un nivel de salarizare decent și să le fie asigurate drepturile financiare în mod echitabil. La nivelul instituției pe care o conduce, a fost pregătit un proiect de Ordonanță de Urgență ce propune creșterea veniturilor pentru personalul MApN și pentru personalul instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

Este esențial să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaților civili din ministerul nostru, precum și ale familiilor lor. 

Performanța profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlalte armate din țările membre ale NATO, printr-un sistem de salarizare decent și prin asigurarea drepturilor financiare în mod echitabil, care să reflecte importanța misiunilor pe care acești oameni le au”, a declarat Vasile Dîncu, citat într-un comunicat transmis de MApN.

Ministrul Apărării susține că, în urma unor analize efectuate la nivelul instituției și discuțiilor purtate cu personalul militar, au reieșit „importante” deficite de personal și „probleme serioase în ceea ce privește retenția personalului de înaltă specializare”, ce se vor agrava în timp în lipsa unor măsuri „oportune și eficiente”.

Nu doar contextul de securitate, ci mai ales respectul pe care îl datorăm militarilor de carieră și personalului civil din Armata  României și din întregul sistem național de securitate pentru sacrificiile pe care le fac zi de zi, ne obligă să acționăm acum. Acest proiect de ordonanță de urgență este doar un prim pas în atingerea acestui deziderat” a adăugat șeful MApN.

Ce prevede Ordonanța de Urgență

Ministerul Apărării susține că Ordonanța de Urgență, semnată marți, urmărește eliminarea unor inechități și diferențe de tratament în ceea ce privește drepturile financiare ale personalului instituției în comparație cu alte categorii de salariați din sistemul public.

Proiectul a fost trimis instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, pentru a fi consultat și completat.

OUG propune dublarea indemnizației de delegare/detașare acordat personalului militar, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare și personalului civil care participă la misiuni de instrucție, exerciții militare/polițienești, trageri și aplicații, în tabere sau poligoane, cu o durată mai mare de 24 de ore și care se desfășoară pe teritoriul României.

Un criteriu în acest sens este ca activitățile să se desfășoare la peste 5 kilometri de localitatea unde lucrează.

Totodată, soldații și gradații profesioniști vor avea dreptul la o compensație lunară de aproximativ 50% din solda de funcție. Cuantumul concret va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern.

În plus, MApN mai are în vedere următoarele măsuri:

  • „Stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie pentru personalul din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, începând cu data de 1 iulie 2022, la nivelul salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.
  • Posibilitatea actualizării, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare.
  • Având în vedere că în unitățile Ministerului Apărării Naționale personalului care execută muncă suplimentară peste programul normal de lucru, pentru asigurarea serviciului de luptă permanent, activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum și în situații de urgență, nu i se poate acorda timp liber corespunzător din cauza deficitului de personal, se propune compensarea acestor activități cu o majorare de 75% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenite, proporțional cu timpul lucrat în aceste condiții. De aceleași prevederi urmează să beneficieze și personalul din instituțiile de apărare și securitate națională care desfășoară activități similare”

Sursă foto: Ministerul Apărării Naționale

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *