Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Fondatorul asociaţiei Kasta Morrely din Iași a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trafic de minori

By Ana Teșcan , in Stirile zilei , at 10 noiembrie 2022

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) l-au reținut joi, 10 octombrie, pe fondatorul asociației Kasta Morrely din Iași, fiind acuzat de trafic de minori.

În urmă cu o zi, anchetatorii au efectuat cinci percheziții la domiciliile unor persoane fizice și la sediile unei organizații neguvernamentale și a unei agenții de modelling, suspectate de trafic de minori.

Mai multe persoane, minore la data comiterii faptelor, au fost recrutate prin intermediul acestor agenții, acestea fiind ulterior exploatate sexual, prin constrângere psihică (manipulare și abuz emoțional), susțin procurorii DIICOT.

În urma celor 5 percheziții domiciliare efectuate, organele de cercetare penală au identificat și ridicat sumele de 49.000 de euro, 51.000 de lei și 3.000 de dolari americani, 24 de telefoane mobile, 13 laptopuri, 19 carduri USB și 9 hard disk-uri externe precum și înscrisuri și alte documente de interes în cauză.

Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Iași a admis propunerea formulată de către procurorii DIICOT-Serviciul Teritorial Iași și a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile.

Tinere, abuzate sexual și manipulate de fondator

Cazul fondatorului Kasta Morrely și Eurodemos a mai apărut în spațiul public, când mai multe tinere au povestit că au fost abuzate sexual de acesta.

Pe când Kasta Morelly este o agenție de modelling, Fundația Eurodemos se prezintă ca fiind o organizație pentru implicarea tinerilor în proiecte civice. Amândouă sunt conduse de Morel Bolea.

Conform Libertatea, Kasta Morrely organizează Fashion Week Iași, un festival de modă la care participă sute de oameni, designeri, manechine, politicieni, ocazional Casa Regală și, conform site-ului lor, au sponsori precum Ford, Gerovital și Betty Ice.

A doua asociație organizează dezbateri pe teme legate de drepturile omului, dar și baluri, petreceri pentru tineri, și tot felul de alte evenimente.

Mai multe tinere au povestit pentru sursa menționată anterior despre abuzurile sexuale la care au fost supuse de Bolea. Potrivit acestora, printre condițiile impuse pentru a lucra cu el se numără să nu fi întreținut niciodată relații intime cu un bărbat, dar și de a proveni dintr-o familie destrămată.

Conform fostelor membre, Morel Bolea a abuzat sexual, în repetate rânduri, fete aflate la pubertate, adolescente și femei mature.

Foto: Inquam Photos/Cornel Putan

Comentarii