Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

USR, raport paralel pe PNRR. De ce consideră partidul de opoziție că nu au fost atinse toate jaloanele

By Matthew Garvey , in Politic Stirile zilei , at 4 aprilie 2022

Deși Guvernul a anunțat, la finalul săptămânii trecute, că toate cele 24 de ținte și jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), asumate pentru primul trimestru al anului 2022, au fost îndeplinite, un raport paralel al USR arată că 5 dintre acestea ori nu au fost implementate corect, ori vor fi implementate cu întârzieri.

PNRR este singurul plan de țară pe care îl are România în aplicare. Se târâie și o să vă dau exemple”, a declarat, luni, la Parlament, fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, menționând „3 mari probleme”.

Două dintre problemele indicate de fostul ministru USR au legătură cu modul de lucru al Guvernului și felul în care Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene ar fi ignorat de restul ministerelor de linie.

Această gâlceavă din coaliție. Am ținut fosta coaliție unită în zona PNRR, nu au fost certuri. Acum se ceartă PNL și PSD, fac apel la responsabilitate. Este iresponsabil să dai comunicat de presă PSD – cât de proastă e cealaltă jumătate a Guvernului, e iresponsabil să răspundă PNL cât de incompetenți sunt miniștri PSD în implementare”, este a treia problemă menționată de Cristian Ghinea.

USR susține că sunt 5 jaloane „problemă”

5 dintre cele 24 de jaloane ce ar fi trebuit aprobate până la 31 martie, termenul impus de Comisia Europeană, nu au fost implementate corespunzător, acuză Cristian Ghinea.

Primul are legătură cu proiectul pentru implementarea Cloud-ului guvernamental, a explicat fostul ministru.

Așa cum am gândit acest proiect, erau etape – avea această investiție de jumătate de miliard de euro în Cloud – să lege toate instituțiile din România(…)Guvernul nu a angajat oameni să se ocupe de proiect(…)Nu are nimeni capacitate, nici STS nici firmele locale să facă un asemenea proiect mamut. Acești pași trebuiau făcuți, licitația trebuia lansată în vară. Primii 2 pași sunt deja ratați”, a precizat Ghinea.

Jalonul legat de proiectul pentru sprijinirea angajaților din IMM-uri, ce i-ar ajuta să dezvolte competențe digitale, este un alt obiectiv pe care Guvernul ar fi ratat să îl implementeze corespunzător.

Consiliul Concurenței a respins-o (n.r. schema pentru sprijinirea angajaților din IMM-uri), Comisia Europeană nu a fost de acord cu lansarea schemei. Sub presiune politică, ministrul Boloș (n.r. al Digitalizării) a anunțat-o, a publicat-o, dar ea nu e conformă. Vor merge înainte cu ea așa cum este, stilul hei-rup-ist se va întoarce împotriva lor”, a comentat membrul USR.

În ceea ce privește tichetele pentru lucrătorii casnici, Legea adoptată în acest sens ar urma să fie pusă în aplicare din anul 2024.

E o șmecherie ieftină. Jalonul spune foarte clar. Normele nu există, legea e votată în Parlament, pe cine păcălim? Jalonul nu e îndeplinit dacă legea intră în vigoare în 2024”, a spus Ghinea.

Totodată, fostul ministru USR a lansat un atac la adresa ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, în legătură cu legea pentru protecția denunțătorilor, un alt jalon asumat de România prin PNRR.

Minciună copilărească și nenecesară. A spus că jalonul este îndeplinit, pentru că a trimis legea la Parlament, dar Legea nu e adoptată de Parlament. A fost o tresărire de orgoliu a domnului Predoiu, care are sentimentul teritorialității. Există un proiect de lege USR-PNL care a fost ignorat, să fie proiectul depus de Predoiu, care l-a trimis cu 4 zile înainte la Parlament, înainte de 31 martie, deja este în întârziere”, a punctat fostul ministru.

Ultimul jalon menționat de Ghinea este înființarea unui grup de lucru la nivelul Secretariatului General al Guvernului, ce ar trebui să „ia la mână toată legislația pentru a verifica calitatea ei”.

Vor să facă un comitet fantomă, nu are aparat tehnic, putere formală, este o glumă. Astea sunt cele 5 mari bube ale acestei tranșe de jaloane. Dacă se vor bloca banii – așa cum am negociat PNRR, banii se blochează dacă România nu poate face o nouă cerere de plată”, a precizat Ghinea.

Fostul ministru al Fondurilor Europene susține că alte 3 jaloane, ce ar fi trebuit adoptate la finalul anului 2021, sunt în întârziere.

3 investiții demarate

Cristian Ghinea a precizat, în schimb, că trei dintre proiectele de investiții din cadrul PNRR au fost demarate. Este vorba de un proiect pentru renovarea blocurilor din localități, în vederea atingerii unei „eficiențe energetice”.

Totodată, se vor acorda 520 de milioane de euro pentru investiții în sectorul energetic, cu accent pe energia verde, eoliană și solară.

După ce a omorât investițiile în energie – nimeni nu mai investește în energie, după OUG pe plafonări – , PNRR rămâne singura investiție majoră în energie”, a comentat Ghinea.

O altă investiție menționată de Ghinea este proiectul pentru reducerea abandonului școlar în România.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW