Thursday, December 8, 2022
Jurnalism corect


Un senator PNL propune un proiect de lege care prevede decontarea pentru magistrați a ratelor pentru locuință

By Madalina Balaceanu , in Politic Stirile zilei , at 29 septembrie 2019 Etichete: , , , ,

Senatorul PNL Marcel Vela a depus la Senat, o inițiativă legislativă care prevede decontarea sumei alocate judecătorilor, procurorilor și personalului asimilat, a ratei plătite pentru cumpărarea unei locuințe, în situația în care aceștia nu primesc locuințe de serviciu.

Initiativa legislativă vizează completarea articolului 23 din OUG 27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale magistraților.

Cele cinci alineate introduse la articolul respectiv prevăd că:

„(8) Judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţii-asistenţi care îndeplinesc condiţiile de acordare a compensaţiei lunare pentru chirie potrivit alin. (1) şi care contractează un credit ipotecar/imobiliar destinat achiziţionării unei locuinţe sau încheie un contract de vânzare-cumpărare cu plata în rate a unei locuinţe beneficiază de compensaţia lunară pentru chirie, pe o perioadă ce nu poate depăşi durata de derulare a creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate, respectiv pentru plata ratei sau a unei fracţiuni din rata aferentă creditului sau contractului de vânzare-cumpărare cu plata în rate. În această situaţie, compensaţia lunară pentru chirie se acordă în cuantumul prevăzut la alin. (1), dar nu poate depăşi rata lunară plătită pentru creditul ipotecar/imobiliar sau pentru contractul de vânzare-cumpărare cu plata în rate.

(9) Dreptul prevăzut la alin. (8) se menţine în cazul transferului sau încadrării judecătorilor, procurorilor, personalului asimilat acestora şi magistraţilor-asistenţi într-o altă instituţie din sistemul de justiţie, indiferent pe ce rază teritorială se află aceasta.

(10) În situaţia prevăzută la alin. (8) compensaţia lunară pentru chirie se acordă pentru o singură locuinţă achiziţionată pe timpul carierei. Compensaţia lunară pentru chirie nu se poate acorda concomitent pentru situaţia prevăzută la alin. (1) şi pentru situaţia prevăzută la alin. (8), caz în care judecătorii, procurorii, personalul asimilat acestora şi magistraţiiasistenţi optează pentru una dintre aceste situaţii

(11) Dreptul prevăzut la alin. (8) nu are caracter salarial şi nu se impozitează.

(12) Condiţiile de acordare a dreptului prevăzut la alin. (8) se stabileşte prin ordin comun al ministrului Justiţiei, al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi al procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, conform proiectului de lege.

Liberalul și-a argumentat proiectul de lege spunând că măsura va avea efecte pozitive, iar ca impact bugetar sumele deja prevăzute pentru plata chiriei nu vor fi majorate.

„În contextul pensionărilor masive din sistem sau a plecării magistraţilor şi a personalului asimilat acestora către avocatură ori alte posturi din mediul privat, efectele acestei iniţiative legislative sunt cât se poate de pozitive, deoarece aceştia vor fi fidelizaţi faţă de sistemul de justiţie. Din punct de vedere al impactului bugetar, menţionez că prin adoptarea acestei iniţiative legislative nu vor fi majorate sumele de bani alocate deja de către sistemul de justiţie pentru plata chiriei”, conform sursei citate.

Vela mai spune că măsura „va diminiua presiunea resimţită acum pe bugetul de stat din cauza insuficienţei spaţiului locativ de care dispune sistemul de justiţie”.

Proiectul de lege a fost depus, în procedură de urgență, la Senat, prim for sesizat,decizională fiind Camera Deputaților.

Foto: Inquam photos/ Octav Ganea

Comentarii


  Lasă un răspuns


  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
  MainNews

  FREE
  VIEW