UE ia în considerare mai multe măsuri pentru a controla prețurile la energie
Comisia Europeană lucrează la elaborarea unor măsuri suplimentare pentru a controla prețurile foarte ridicate la gaze și pentru a sprijini firmele energetice care se confruntă cu o criză de lichidități. CE ar putea prezenta planurile sale țărilor UE săptămâna viitoare, scrie Reuters.
Săptămâna trecută, executivul Uniunii Europene a propus măsuri de urgență în domeniul energiei, inclusiv taxe pe profitul excepțional la nivelul întregului bloc comunitar pentru firmele din sectorul energetic. Țările UE negociază în prezent aceste propuneri, urmând să le aprobe în cadrul unei reuniuni a miniștrilor UE care va avea loc vineri, 30 septembrie.
În timp ce aceste negocieri au loc, Comisia intenționează să publice pe 28 septembrie o actualizare privind alte măsuri pe care le analizează, au declarat oficialii UE.
Acest plan nu va include propuneri juridice, au precizat oficialii. Mai degrabă, acesta va acoperi opțiunile pe care UE le-ar putea folosi pentru a aborda prețurile ridicate la gaze – care, potrivit Comisiei, ar putea include lansarea unui preț de referință alternativ la prețul de referință al gazelor la mecanismul olandez de transfer al titlurilor (TTF).
Ajutor și pentru companii
De asemenea, UE intenționează să ajute companiile care se confruntă cu nevoi colaterale în creștere, au declarat oficialii, deoarece prețurile ridicate la energie au făcut ca firmele energetice să se lupte pentru a găsi sumele uriașe necesare în prezent pentru a asigura tranzacțiile cu energie.
Bruxelles-ul a declarat că analizează posibilitatea de a modifica cerințele privind garanțiile pe piețele de energie sau de a limita volatilitatea prețurilor pe parcursul zilei, ca modalități de a atenua această criză de lichidități.
În ultimele săptămâni, UE a renunțat la plafonarea prețului la gaze, iar ideea rămâne controversată în rândul țărilor UE. Unele state, precum Italia, doresc un plafon de preț pentru importurile de gaze prin conducte, în timp ce Germania se numără printre cele care avertizează că un plafon de preț ar putea îngreuna atragerea de combustibil atât de necesar în această iarnă.
Oficialii UE au declarat că țările speră să ajungă la un acord la reuniunea de săptămâna viitoare a miniștrilor energiei, cu privire la măsurile de urgență pe care Bruxelles-ul le-a pus deja pe masă.
O propunere de compromis, discutată miercuri de diplomați, a fost salutată de țări ca un pas spre un acord – deși unele state caută garanții că își pot păstra taxele naționale pe profitul excepțional aplicate firmelor energetice, în loc să treacă la planul UE.
De asemenea, altele încearcă să facă voluntară propunerea UE de a cere țărilor să reducă consumul de electricitate în orele de vârf de preț, au declarat oficialii.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii