Tuesday, June 25, 2024
Jurnalism corect


Val de demisii la Kiev, după mai multe scandaluri de corupție

By Ana Teșcan , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 24 ianuarie 2023 Etichete: , ,

Patru oficiali ucraineni de rang înalt și-au anunțat demisiile într-o singură zi, marți, 24 ianuarie, pe fondul informațiilor privind corupția de la vârful conducerii de la Kiev, care au ieșit la iveală la sfârșitul săptămânii trecute. Totodată, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demis cinci guvernatori regionali și un adjunct din biroul procurorului general, relatează The Guardian.

Un consilierul prezidențial, Kyrylo Timoșenko, ministrul adjunct al Apărării, Vyacheslav Shapovalov, și alți doi miniștri din cadrul din Ministerului pentru Dezvoltarea Municipalităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii, Vyacheslav Negoda și Ivan Lukerya sunt cei patru oficiali care au demisionat marți.

Guvernatorii care au fost înlăturați din funcție sunt Valentyn Reznichenko, din regiunea Dnipropetrovsk, Oleksandra Starukha din regiunea Zaporojie, Oleksiy Kuleba din regiunea Kiev, Dymtro Jivytskyi, regiunea Sumi și Yaroslav Ianușevici, din regiunea Herson. Acestora li se adaugă procurorul general adjunct al Ucrainei, Oleksiy Symonenko.

Scandaluri de corupție la Kiev

Ministrul adjunct pentru Dezvoltarea Municipalităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina, Vasil Losinskii, a fost arestat pentru luare de mită, după cum a anunțat ministerul duminică, 22 ianuarie.

Ministrul adjunct ar fi acceptat 400.000 de dolari mită pentru achiziționarea de generatoare de energie electrică. După aflarea veştii privind arestarea lui Losinskii, ministerul pe care îl reprezenta l-a demis.

Și Ministerul Apărării ucrainean se află în centrul unui scandal de corupție.

Postul de știri ucrainean ZN.UA a raportat pe 21 ianuarie că Ministerul Apărării achiziționează alimente pentru militari la suprapreț. Conform The Kyiv Independent, articolul se referă la un contract de 13,16 miliarde de grivne (circa 1,6 milioane de lei) semnat pe 23 decembrie pentru livrări de alimente soldaților ucraineni staționați în regiunile Poltava, Sumi, Kiev, Jytomyr, Cernihiv și Cherkasy.

Potrivit raportului, Ministerul Apărării ar fi fost de acord să plătească 17 grivne pentru un ou (2,01 lei), în condițiile în care prețul mediu într-un magazin din Capitala ucraineană este de aproximativ 7 grivne (0,86 lei).

Ministerul Apărării al Ucrainei a negat acuzațiile.

Zelenski a anunțat că va face „curățenie” în Guvern

Volodimir Zelenski a vorbit în urmă cu o zi despre cazul adjunctului ministrului pentru Dezvoltarea Municipalităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii, și a spus că Ucraina nu va mai tolera cazurile de corupție.

Președintele Ucrainei a mai spus că pe parcursul acestei săptămâni va anunța o serie de „decizii cheie” prin care să întărească lupta anti-corupție din țară.

Vreau să fiu clar, nu ne vom mai întoarce la ce se întâmpla în trecut, la modalitatea prin care anumite persoane apropiate de instituțiile de stat sau prin care cei care și-au trăit viața vânând poziții obișnuiau să trăiască”, a adăugat Zelenski, în mesajul transmis în noaptea dinspre duminică spre luni.

Sursa foto: Președinția Ucrainei

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW