Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Ucraina susține că lucrările de pe Bîstroe vor facilita exportul de alimente pe la porturile dunărene

By Matthew Garvey , in Război în Ucraina Stirile zilei , at 22 februarie 2023 Etichete: , , , , ,

Ucraina, prin vocea unui membru al Guvernului, susține că lucrările de dragare a Canalului Bîstroe sunt făcute pentru a facilita exporturile de alimente pe la porturile dunărene, relatează miercuri, 22 februarie, Reuters. Oficialul de la Kiev le-a mai transmis jurnaliștilor străini că Ucraina este dispusă să arate României care este stadiul lucrărilor efectuate.

Yuriy Vaskov, adjunctul ministrului pentru Restaurare, susține că Ucraina a informat România încă din august 2022 că va avea operațiuni de dragare și că nu a primit niciun comentariu în acest sens de la partea română.

El a mai explicat că în ultimii 30 de ani adâncimea canalului Bîstroe s-a micșorat de la 6,5 metri la 3,9 metri, prin acumularea de nămol, și a precizat că lucrările efectuate presupun, printre altele, „curățarea sedimentelor”.

Nu vedem nicio problemă – nu este vorba de o construcție nouă, este o adâncire operațională”, a mai spus Vaskov, reiterând că Ucraina nu a violat niciun acord internațional în vigoare.

Oficialul ucrainean le-a mai transmis jurnaliștilor străini că motivele care au stat la baza deciziei sunt cozile de la porturile dunărene și de pe canalul Sulina.

Prin adâncirea Canalului Bîstroe, Ucraina speră să exporte, adițional, peste 500.000 de tone de alimente lunar.

În ceea ce privește planul de adâncire la peste 8 metri a Canalului Bîstroe, Vaskov a menționat că în prezent nu este implementat, întrucât se așteaptă acordul României.

CITEȘTE ȘI: În ce măsură afectează biosfera lucrările la Canalul Bîstroe? Directorul științific al Institutului Delta Dunării: Nu va fi un impact semnificativ pe partea noastră

În prezent, Ucraina exportă pe la porturile de pe Dunăre aproximativ 1,5 milioane de tone de alimente pe lună, iar pe parcursul anului trecut a exportat, prin portul Constanța, 8,6 milioane de tone de grâu ucrainean.

Totodată, ucrainenii mai au de exportat aproximativ 30 de milioane de tone de grâu.

Sursă foto: Uniunea Europeană

Comentarii