Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


Finlanda vrea să interzică cetățenilor ruși să cumpere proprietăți în țară

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 3 septembrie 2024 Etichete: , ,

Luni, guvernul finlandez a anunțat intenția de a interzice achizițiile de proprietăți în țară de către cetățenii ruși. Această decizie vine după ce Finlanda a blocat deja accesul mașinilor cu numere de înmatriculare rusești și a închis mai multe școli unde se preda limba și cultura rusă, potrivit Reuters.

Ministrul Apărării, Antti Hakkanen, a declarat că interdicția propusă are ca scop protejarea securității naționale, conform Digieconomic. Relațiile dintre Finlanda și Rusia s-au înrăutățit de la invazia rusă în Ucraina din 2022, eveniment care a determinat Helsinki să se alăture NATO, după o lungă perioadă de neutralitate.

Interdicția va include câteva excepții: cetățenii cu dublă cetățenie și rușii cu rezidență permanentă în Finlanda sau în alte țări din Uniunea Europeană vor avea în continuare dreptul de a achiziționa proprietăți în Finlanda.

„Reglementările au scopul de a preveni posibile influențe ostile împotriva Finlandei”, a declarat Hakkanen într-o conferință de presă.

Autoritățile finlandeze au declarat că supraveghează deja aproximativ 3.500 de proprietăți în țară care ar putea fi deținute de cetățeni ruși, a precizat ministrul, fără a furniza detalii suplimentare. Helsinki a început să restricționeze achizițiile de proprietăți de către ruși în zonele strategice, blocând trei tranzacții în octombrie anul trecut și alte trei în ianuarie anul acesta.

Având o graniță de 1.340 km cu Rusia, Finlanda a închis toate punctele de frontieră dintre cele două țări și a acuzat Moscova că folosește migrația ca tactică, încurajând migranți din Asia și Africa să solicite azil în Finlanda.

În septembrie 2023, Finlanda s-a aliniat altor țări care au interzis accesul vehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare rusești. În luna mai, școlile din două orașe finlandeze care ofereau cursuri de limbă și cultură rusă au fost închise.

foto: Pixabay

Comentarii