Tensiuni în USR: Cioloș a propus un program cu mai multe modificări și amenință cu demisia, dacă nu este votat
Liderul USR, Dacian Cioloș, a prezentat în ședința Biroului Național de joi, 3 februarie, proiectul său de președinte al partidului. Luni, 7 februarie, acest proiect va fi supus votului Biroului Național, iar în cazul în care nu va fi votat, Dacian Cioloș a precizat că își va da demisia de la șefia formațiunii.
Amenințarea cu demisia a fost confirmată de Dan Barna, vicepreședinte al partidului și fost președinte al USR, care a pierdut cursa internă pentru șefia USR, în detrimentul lui Dacian Cioloș.
„A spus că își depune mandatul (dacă nu este adoptat proiectul – n.red.). A fost, într-adevăr, o surpriză pentru colegii din Biroul Național, pentru că este un președinte proaspăt ales, noi ne așteptam să discutăm despre program și despre strategia USR pentru a confirma alternativa de partid de opoziție consistent pe care o reprezentăm și a fost, cumva, o reacție surprinzătoare. Dar nu a fost o reacție, a fost o decizie comunicată foarte calm și explicit de președintele partidului”, a declarat Dan Barna, joi seara, la Digi24.
Întrebat dacă există și un termen limită în acest caz – dacă luni nu este dat acest vot, își dă demisia Dacian Cioloș? -, Barna s-a limitat la a preciza că luni, 7 februarie, va avea loc următoarea ședință a Biroului Național.
„Luni este următoarea ședință de Birou Național și ne-a anunțat că va supune acel program pe care l-a prezentat (…) ne-a comunicat că va solicita luni votul Biroului Național asupra lui”, a explicat el.
Întrebat dacă Cioloș are probleme în a conduce partidul, în condițiile în care tabăra lui Barna a fost victorioasă la alegerile pentru Biroul Național al formațiunii, deputatul a răspuns negativ.
„Eu zic că nu, tocmai de asta a fost surprinzătoare poziționarea de astăzi, pentru că, cu excepția unor elemente de management intern, care sunt irelevante pentru cetățenii României, toate propunerile legate de poziționările politice, legate de declarații, au fost susținute în unanimitate în Biroul Național. Poziția lui a fost susținută tot timpul. 98% dintre deciziile propuse de președinte au avut susținerea BN. Tocmai din acest motiv, această poziționare radicală în acest moment (…) pentru mine a fost foarte surprinzătoare și sper, în continaure, să fie doar o încercare de a face politică într-un fel personal”, a explicat el.
Dan Barna a mai subliniat că „propunerile, așa cum sunt făcute, sunt de neacceptat”.
Problema principală evocată de fostul vicepremier este că Cioloș își dorește oameni din exteriorul partidului, care să ia decizii.
„Ideea că numirile sau, mă rog, propunerile de guvern dim umbră sunt făcute de experți din afara partidului, alegerile sunt făcute de oameni din afara partidului. Propunerea în sine (…) ne spune să luăm oameni din societatea civilă care să conducă partidul, să vină experți care să ne arate cum să conducem și membrii de partid doar să asiste la recomandările acestor experți, care să decidă ei care sunt poziționările noastre ca partid.
Este o încercare interesantă de management alternativ, dar mai mult ca o școală de vară politică. Un partid este mai mult decât atât. Genul acesta de abordare nu l-am văzut nicăieri la vreun partid european, în care altcineva decât membrii de partid să decidă”, a mai explicat Barna.
Întrebat dacă, în aceste condiții, ar fi mai bine ca Dacian Cioloș să demisoneze de la conducerea USR, Barna a răspuns negativ.
„Categoric, este mai bine să rămână”, a punctat el.
Propunerile lui Dacian Cioloș
Programul președintelui USR, Dacian Cioloș, pentru perioada 2022-2023, are ca obiective, între altele, pregătirea de guvernare prin atractivitate externă. Acest lucru presupune, potrivit proiectului:
- Pregătirea USR pentru Guvernarea din 2024: pregătirea unui guvern alternativ („din umbră”), program de guvernare, echipă de politici publice și o nouă abordare în comunicare, astfel încât până la alegeri să fim recunoscuți ca principala forță de opoziție capabilă să își asume și să exercite guvernarea.
- Deschiderea partidului către societate și mediul de afaceri, principalii noștri parteneri și cei pentru care ar trebui să muncim politic. Îmi asum inițierea unor acțiuni care să ne aducă într-un contact structurat cu societatea civilă și cu mediul de afaceri, precum și revenirea „în stradă”, organizarea unor dezbateri naționale pentru reconectarea la nevoile cetățenilor.
De asemenea, Dacian Cioloș propune reorganizarea departamentelor interne ale partidului, prin „reorganizarea Secretariatului General USR (funcția de Secretar General va fi reevaluată și scoasă la concurs)”.
La capitolul „guvernare în 2024”, concret, Cioloș își asumă „constituirea unei comisii compuse egal din 50% membri de partid (membri BN sau CP) și 50% membri din societatea civilă și mediul de afaceri, care până în luna aprilie 2022 să propună candidaturi alternative pentru portofolii guvernamentale, printr-un proces deschis și asumat politic la nivel de Birou Național și Comitet Politic. Aceeași comisie va lucra în prealabil cu Departamentul intern de Politici Publice pentru a analiza, dezbate și finaliza o structură de guvern suplă și modernă, cu un număr minim de ministere”.
Proiectul președintelui USR, Dacian Cioloș.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Comentarii
[…] Tensiuni în USR: Cioloș a propus un program cu mai multe modificări și amenință cu demisia, da… […]
[…] Tensiuni în USR: Cioloș a propus un program cu mai multe modificări și amenință cu demisia, da… […]
[…] Tensiuni în USR: Cioloș a propus un program cu mai multe modificări și amenință cu demisia, da… […]
[…] amenințarea cu demisia a fost confirmată, joi seara, de Dan Barna, vicepreședinte al partidului, Cioloș a negat ulterior această informație. Între timp, au […]
[…] amenințarea cu demisia a fost confirmată, joi seara, de Dan Barna, vicepreședinte al partidului, Cioloș a negat ulterior această informație. Între timp, au […]