SURSE Raed Arafat propune ca toate persoanele care intră în țară să prezinte un test COVID negativ / UPDATE Reacția DSU
UPDATE Departamentul pentru Situații de Urgență arată că propunerea a fost făcută în urma consultărilor cu specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică (INSP).
„Dată fiind această propunere venită din partea INSP, Departamentul pentru Situații de Urgență a urmărit de o manieră prioritară ca acest aspect să fie discutat în cadrul ședinței CNSU de astăzi, venind de asemenea cu un proiect de hotărâre, elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătății, cât și de către specialiștii din cadrul INSP”, potrivit unui comunicat transmis de DSU.
Măsura testării tuturor persoanelor care intră pe teritoriul României va fi analizată din nou de către Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică, potrivit DSU.
UPDATE Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat discuțiile purtate vineri în ședința de Guvern și a precizat că, în cursul săptămânii viitoare, va exista un set de măsuri pentru a limita răspândirea variantei Omicron.
„Au fost analizate documentele ECDC care recomandă testarea persoanelor care circulă în UE. Dacă în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm în fiecare zi sute de mii de persoane, nu mă refer la testarea din aeroport, (..)nu poți să faci acest lucru(..)Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă și care să poată să fie aplicată”, a spus ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Știrea inițială
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), ar fi cerut, în cadrul ședinței de Guvern de vineri, 3 decembrie, ca orice persoană care intră în țară, chiar și cei vaccinați împotriva COVID-19, să prezinte un test negativ, pentru a limita răspândirea variantei Omicron, potrivit unor surse Main News.
Măsura propusă de Raed Arafat nu ar fi fost agreată, în schimb, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și de vicepremierul Kelemen Hunor.
„Au fost discuții pentru a găsi cea mai bună formă (n.r. de implementare a restricțiilor). În prima parte, s-a pus problema cetățenilor care se întorc acasă de sărbători”, a spus ministrul Muncii, Marius Budăi, la finalul ședinței de Guvern de vineri.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență s-a întrunit vineri într-o ședință pentru a aproba lista statelor de risc epidemiologic, în cadrul căreia analizează și posibilitatea introducerii unor noi restricții pentru a limita răspândirea variantei Omicron pe teritoriul României.
Avertismentul ECDC
Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC) a avertizat joi, 2 decembrie, că varianta Omicron a COVID-19 poate deveni predominantă în Uniunea Europeană în următoarele luni, dacă rezultatele testelor preliminare se vor confirma.
Datele preliminare culese din Africa de Sud arată că varianta Omicron se dezvoltă mai repede decât Delta (tulpina predominantă în valul 4 al pandemiei).
Oamenii de știință menționează, însă, că nu există dovezi concrete referitoare la rapiditatea cu care se transmite noua variantă, severitatea și nivelul imunitar necesar pentru a-i face față.
Deși Organizația Mondială a Sănătății a transmis că restricțiile de călătorie nu vor limita răspândirea variantei Omicron, Comisia Europeană a îndemnat statele membre ale Uniunii să ia măsuri suplimentare în acest sens.
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Comentarii
[…] SURSE Raed Arafat propune ca toate persoanele care intră în țară să prezinte un test COVID nega… […]