Monday, April 22, 2024
Jurnalism corect


Greva de la Poşta Română s-a încheiat: Contractul colectiv de muncă a fost oficial înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă din Municipiul București

By Stratulat Anca , in Stirile zilei , at 3 aprilie 2024 Etichete: , ,

Salariații Companiei Naționale Poșta Română, care au început luni o grevă generală din cauza absenței unui contract colectiv de muncă și a salariilor mici, au decis să renunțe la protest miercuri. Sindicaliștii din Poșta Română au făcut acest anunț.

„Blocul Naţional Sindical, prin Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România, informează că greva demarată la nivelul Companiei Naţionale Poşta Română s-a încheiat în această dimineaţă, 3 aprilie 2024, în urma semnării noului Contract colectiv de muncă şi înregistrării acestuia la Inspectoratul Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti”, a transmis BNS.

Sindicatul Lucrătorilor Poștali a început o grevă generală începând de luni, iar reprezentanții sindicaliștilor s-au întâlnit la o ședință de șase ore cu oficialii Ministerului Cercetării și cu conducerea companiei. Inițial, li s-a propus o creștere salarială în două etape, astfel încât un angajat al Poștei Române ar fi primit o creștere salarială netă medie de 369 de lei. Sindicaliștii au solicitat o creștere de 400 de lei net și o majorare a sporului de loialitate.

Marți seara, Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat că s-a ajuns la o formă finală a Contractului Colectiv de Muncă între sindicatul reprezentativ și Compania Națională Poșta Română, precizând că angajații vor beneficia de o creștere salarială cuprinsă între 350 și 370 de lei net, acordată în două etape, începând cu 1 iunie și respectiv 1 septembrie.

Tot marţi, compania a făcut precizări despre greva generală declanşată de Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România în data de 01 aprilie 2024: ”Numărul maxim al salariaţilor aflaţi în grevă a reprezentat 20% din salariaţii Companiei. Persoanele aflate în grevă nu vor primi salariul aferent zilelor în care s-au aflat în grevă, potrivit art. 160, alin. (1) din Legea nr. 367/2022 a dialogului social. Aproximativ 70% din drepturile sociale (pensii) care erau programate pentru livrare în data de 01 aprilie 2024 au fost distribuite către beneficiari, în condiţiile în care, în prima parte a zilei, în unele unităţi, activitatea a fost îngreunată de refuzul angajaţilor aflaţi în grevă de a preda gestiunea personalului delegat să distribuie drepturile sociale sau angajaţilor care nu au aderat la greva generală”.

De asemenea, Poșta Română subliniază că activitatea companiei s-a desfășurat în condiții normale începând de dimineață, în majoritatea covârșitoare a județelor țării, inclusiv la cea mai mare structură a companiei – Oficiul Poștă Curierat București, la fel ca și în celelalte hub-uri regionale.

foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW