Thursday, April 18, 2024
Jurnalism corect


Un nou pas către demolarea Cathedral Plaza. Tribunalul București a respins cererea de intrare în legalitate

By Vîrban Robert , in Politic Stirile zilei , at 12 mai 2023

Tribunalul București a respins vineri, 12 mai, cererea de intrare în legalitate a Cathedral Plaza, clădirea de birouri construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice Sfântul Iosif. Decizia nu este definitivă, însă ar putea avea cântări destul de greu în procesul în care proprietarul clădirii a obținut suspendarea dispoziției de demolare, emisă de primarul Nicușor Dan.

„După ce Curtea de Apel Suceava a anulat în 2010 autorizația de construire pentru Cathedral Plaza, proprietarul Millenium a solicitat în instanță obligarea Primarului Municipiului București la emiterea autorizației pentru intrarea în legalitate a clădirii. Litigiul a început în 2013 și s-a finalizat azi în primă instanță. Poziția mea constantă (inclusiv personal în fața instanței) a fost de respingere a cererii de intrare în legalitate și de desființare a clădirii. Dispoziția de desființare a Cathedral Plaza emisă de mine a fost suspendată de instanță tocmai pentru că exista o incertitudine cu privire la posibilitatea intrării în legalitate a clădirii. Soluția pronunțată azi de Tribunalul București schimbă datele problemei”, a scris pe primarul general, Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.

Edificată între 2006 și 2011, Cathedral Plaza se află în prezent în proprietatea companiei Millennium Building Development, controlată de afaceristul grec Ioannis Papalekas. Având o înălțime de 75 metri și o suprafață de circa 23.000 mp pe parter și 19 etaje, construcția a fost vehement contestată de către reprezentanții Arhiepiscopiei Romano-Catolice din cauza faptului că este amplasată la doar 8 metri de Catedrala Sfântul Iosif, un important monument istoric și de arhitectură. În anul 2006, chiar Papa Benedict al XVI-lea solicitat oprirea lucrărilor până la lămurirea situației juridice.

Situația juridică a turnului avea să fie lămurită abia șapte ani mai târziu. În ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă, să demoleze clădirea, instanța stabilind că a fost construită ilegal. De această obligație nu au ținut însă cont foștii primari, Sorin Oprescu și Gabriela Firea.

Dispoziția de demolare, pusă în așteptare

La aproape 10 ani de la această hotărâre, actualul primar, Nicușor Dan, încearcă să pună la pământ turnul de 75 metri. Numai că misiunea va mai dura. Tribunalul București a decis luni, 3 octombrie, la solicitarea proprietarului Cathedral Plaza, suspendarea dispoziției de demolare, până la judecarea fondului.

Istoric Cathedral Plaza

–         Februarie 2006 – Primăria Sector 1 a dat autorizație de construire, iar lucrările au început în același an.

–         Aprilie 2006 – Arhiepiscopia Romano-Catolică din București a contestat în instanță autorizația din cauza faptului că imobilul afecta structura și imaginea Catedralei Sfântul Iosif. A urmat o serie de litigii.

–         Iunie 2011 – construcția imobilului a fost finalizată.

–         Iulie 2011 – Curtea de Apel Suceava a respins a șasea și ultima cale extraordinară de atac promovata de constructor, „stabilind irevocabil nulitatea autorizației de construire a auto-intitulatei clădiri Cathedral Plaza.

–         Iunie 2012 – Tribunalul Dâmbovița stabilește că Primarul Municipiului București trebuie să emită decizia privind desființarea Cathedral Plaza, având în vedere faptul că imobilul a fost construit fără autorizație de construire legală.

–         Ianuarie 2013 – Curtea de Apel Ploiești stabilește că sentința este definitivă și irevocabilă, iar Cathedral Plaza trebuie demolată la cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice București.

CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV Primăria Capitalei vrea să îi dea în judecată pe Andrei Chiliman și pe proprietarul Cathedral Plaza pentru recuperarea a 5-6 milioane euro, costurile cu demolarea clădirii

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW