Thursday, April 25, 2024
Jurnalism corect


SURSE Informații șocante din dosarul fostului șef de la Crimă Organizată, arestat pentru șantaj și răpire: Urmăriri în trafic, amenințări cu arma în mașină, filaj din apartamente închiriate | Adrese și numere de înmatriculare, obținute din bazele MAI | Legătura cu acuzații de proxenetism și camătă

By Robert Madaianu , in Analize & Investigatii Justitie Stirile zilei , at 17 august 2020 Etichete: , , , ,

Apartamente închiriate pentru filaj, urmărire în trafic, amenințare cu arma, lipsire de libertate, șantaj – câteva dintre acuzațiile lansate în dosarul fostului șef de la Crimă Organizată Cluj, arestat la cererea DIICOT. Detalii șocante ies la iveală din ancheta care îl are ca protagonist pe Liviu Șipoș, în trecut șef al Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca, acum acuzat că a pus la punct o grupare specializată pe șantajarea unor oameni de afaceri, pentru bani. Potrivit referatului DIICOT, obținut de Main News, cu ajutorul unor cadre active din MAI, el ar fi obținut informații confidențiale, cum ar fi numere de înmatriculare, adrese de domiciliu sau antecedente penale ale celor pe care îi transforma în ținte.

Oamenii legii s-au sesizat în 1 martie, după ce au primit informații potrivit cărora ar fi apărut o grupare specializată pe proxenetism și șantaj. Potrivit procesului verbal de sesizare, infracțiunile ar fi fost comise pe teritoriul României, în Cluj – Napoca, dar și a altor state din Europa și Asia: Marea Britanie, Italia, Franța, Monaco, Elveția și Emiratele Arabe Unite. Șase persoane au fost arestate preventiv de Judecătoria Dej, pentru proxenetism și camătă.

Ulterior, procurorii și-au dat seama de ”bucata” de afacere coordonată, acuză ei, de fostul șef de la Antidrog Cluj.

CITEȘTE ȘI: Informații uluitoare din dosarul jandarmului cămătar: Petreceri cu politicieni și magistrați, protecție la nivel înalt, subordonați tratați ca slugile

Roluri clare în grupare

Documentul obținut de Main News arată cum ar fi fost împărțite rolurile în grupul organizat pe care l-ar fi coordonat de Liviu Șipoș.

Dintre membrii grupului infracțional constituit în acest scop de către inculpatul Ș.L.  au fost stabiliți numiții G.A. , cu rolul de a șantaja persoanele vătămate, Z.C. , cu rolul de a pătrunde fără drept în spații private și de a monta dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, precum și de a monta dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate, N.N. , cu rolul de a pătrunde fără drept în spații private, de a realiza activități de acces ilegal la sisteme informatice și de a monta dispozitive de interceptare și înregistrare a discuțiilor purtate în mediul ambiental, precum și de a monta dispozitive GPS de urmărire a autovehiculelor persoanelor vătămate, precum și numitul ***, care la solicitarea membrilor grupării infracționale efectuează verificări în bazele de date specifice și le comunică membrilor grupului infracțional rezultatul verificărilor, potrivit documentului.

CITEȘTE ȘI: INTERCEPTĂRI – Detalii șocante din dosarul orgiilor cu droguri și polițiști: ”Sunt drogate și abuzate” | ”Ți-aduc altceva” | Comerț sexual cu eleve

Cine e Șipoș, fost șef la Crimă Organizată

Liviu Șipoș a fost șef al Serviciului Antidrog din cadrul B.C.C.O. Cluj-Napoca. El a activat ca lucrător și a ocupat, de altfel, diverse funcții de conducere în cadrul unor structuri operative ale M.A.I., până în 2005.

În prezent, el administrează o firmă de investigații sub paravanul căreia, acuză DIICOT, realizează activități de supraveghere și monitorizare constantă a persoanelor șantajate.

Informații din bazele MAI

Procurorii spun că, în baza funcțiilor deținute anterior și a firmei pe care o conduce, el a continuat să păstreze contactul și cu cadre active din cadrul M.A.I., în special pentru a face rost de informații, cum ar fi numere de înmatriculare ale unor autoturisme, adresele unde locuiesc unele persoane, antecedentele penale ale acestora etc..

Țintele ar fi fost supravegheate, li s-ar fi montat microfoane și chiar ar fi fost închiriate apartamente pentru a putea fi filate mai ușor.

CITEȘTE ȘI: Ancheta spionării lui Kovesi continuă și după trimiterea în judecată a lui Daniel Dragomir: disjungere în cazul beneficiarilor operațiunii, rămași neidentificați | Cum erau alese țintele | Fostul ofițer SRI ar fi continuat demersul și după arestarea executanților

Ținte blocate în trafic, amenințări cu arma pe străzile din Cluj

Un episod descris de procurorii antimafia în documentul obținut de Main News echivalează, fără doar și poate, cu filmele de acțiune. Doar că, acuză anchetatorii, scenele s-ar fi întâmplat în realitate, pe străzile din Cluj-Napoca, la comanda fostului șef din BCCO Cluj.

Profitând de informațiile legate de antecedentele penale, gruparea condusă de Șipoș ar fi luat în vizor o persoană pe care ar fi început să o urmărească.

Din investigațiile efectuate în cauză a rezultat că activitățile de monitorizarea ilegală desfășurate de către numiții Ș.L. , G.A. , Z.C. , și N.N. , i-au vizat și pe angajatorii persoanei vătămate *** , respectiv pe persoana vătămată *** , martorul *** și concubina acestuia *** ”, potrivit documentului.

La sfârșitul anului 2019, Șipoș, prin intermediul unui complice, ar fi abordat persoana căreia i-ar fi solicitat să îi comunice toate datele pe care le deține cu privire la presupușii traficanți de droguri cu care colaborează și locurile unde aceștia își țin banii depozitați. Întrucât respectiva persoană a negat că ar deține astfel de informații, G.A.  însoțit de un alt individ neidentificat l-ar fi urmărit, prin Cluj-Napoca, pe angajatorul persoanei vătămate.

CITEȘTE ȘI: Informații din ancheta șefilor de la Romsilva | DNA: Le-au spus că banii încasați pentru lucrările de silvicultură trebuie să se “întoarcă la ei” 

La data de 05.12.2019, în jurul orei 20:30, în zona unei autogări din Cluj Napoca, fiind instigat de Șipoș, acuză procurorii, suspectul G.A.  ar fi blocat în trafic autovehiculul condus de persoana vătămată, după care a coborât din mașină și s-a urcat la bordul autovehiculului și,  folosind un pistol, a constrâns-o prin amenințare pe persoana vătămată să îi stabilească o întâlnire cu alte două persoane.

Ulterior, presupusei victime i s-ar fi spus că este urmărită de mult timp pentru trafic de droguri și că, dacă nu va plăti 200.000 euro cash, va fi arestată.

Prinși în fapt

Încătușați de DIICOT după ce au pătruns într-o hală, doi dintre membrii grupării au spus:

N.N. : ,,Am pătruns în interiorul halei prin geamul de la biroul cu camere de filmat, pentru a monta un microfon în duba aflată în incintă. Până aici m-am deplasat împreună cu Z.C. , cu un autoturism cu nr. **terminația ***, aparținând unui prieten pe nume Ș.L. ”;

Z.I.C. : ,,Am venit împreună cu N.N. pentru a-l ajuta să monteze un microfon la o dubă”.

Fiind întrebați dacă au mai procedat și anterior în mod asemănător, cei doi au spus că au mai intrat și în alte ocazii în mod fraudulos în sediul firmelor menționate, pentru a monta dispozitive ilegale, potrivit referatului.

Aliat cu infractori

Din dosar reiese că Șipoș nu avea antecedente, însă nu același lucru se poate spune despre cei cu care ar fi lucrat.

Astfel, N.N.  a fost acuzat de infracțiuni comise în Franța, Italia și România – furt calificat, pentru care a fost condamnat la pedeapsa de 6 ani închisoare.

Z.I.C.  a fost condamnat în Germania pentru conducere a unui autovehicul sub influența drogurilor sau altor substanțe), în timp ce G.A.  a fost condamnat pentru uzurparea de calități oficiale, fapte comise în Italia și Ungaria).

Totodată, mai arată anchetatorii, L.E.I., altă persoană vizată, a intrat în vizorul oamenilor legii, anterior, pentru fapte de furt calificat, comise în Olanda și Germania.

Pericol pentru societate

În documentul cu care au obținut arestarea membrilor grupării, procurorii au arătat că, ”în situația lăsării în libertate a inculpaților Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  s-ar crea convingerea în rândul populației că acțiuni ca interceptarea convorbirilor telefonice efectuate în mod ilegal, prin plasarea de mijloace tehnice în spații private, constituie manifestări de o gravitate redusă, fapt ce ar încuraja desfășurarea de acțiuni similare și de către alte persoane, împrejurare ce ar duce în final la crearea unei stări de nesiguranță în rândul populației.

Potrivit DIICOT, Șipoș și cei pe care i-ar fi coordonat au constituit un grup de criminalitate organizată, care s-a substituit autorităților statului. Membrii acestei grupări, mai acuză DIICOT, s-au erijat în organe de cercetare penală, în procurori și judecători, raportat la modul în care activitățile de supraveghere tehnică sunt reglementate de lege și rolul fiecărei instituții publice în autorizarea și punerea în aplicare a unor măsuri de supraveghere tehnică, ignorând cu desăvârșire valorile sociale legate de viața privată a persoanelor vătămate.

Obiectivul grupării de crimă organizată, susțin anchetatorii, a fost obținerea de sume de bani, ca urmare a unor acțiuni de culegere de informații și ulterior de constrângere psihică a persoanelor vătămate.

DIICOT: Lipsă totală de respect față de viața privată

Experiența inculpatului Ș.L.  în gestionarea unor activități de supraveghere tehnică este evidențiată de activitățile pe care acesta le-a derulat în timpul în care a fost  cadru activ în instituții ale statului de aplicare a legii, însă aplicarea acestor cunoștințe în afara cadrului legal, la o perioadă îndelungată de timp de la ieșirea din activitate, evidențiază o lipsa totală de respect față de valorile sociale legate de viața privată a persoanelor și libertatea de mișcare a persoanelor”, se arată în document.

Anchetatorii spun că gruparea ar fi funcționat în paralel cu instituțiile statului.

Sub paravanul activității de investigații private, în contextul comiterii infracțiunilor, membrii grupării de crimă organizată au acționat ca structură paralelă cu instituțiile statului”, potrivit DIICOT.

Funcționari implicați

Anchetatorii arată că există informații potrivit cărora în ilegalități ar fi fost implicați și alți angajați ai statului.

”Măsura arestării preventive a inculpaților Ș.L. , N.N. , Z.I.C.  și L.E.I.  este necesară întrucât din probele administrate până în prezent, au rezultat date cu privire la implicarea și a altor funcționari publici în activitățile infracționale, context în care, dacă inculpații ar fi cercetați în libertate ar exista riscul ca aceștia să  creeze o strategie procesuală de natură să ducă la denaturarea situației de fapt. În acest sens este de remarcat necesitatea audierii cadrului MAI identificat ca fiind MARC, care avea cunoștință de activitățile infracționale însă nu a sesizat aceste activități infracționale autorităților de aplicare a legii”, potrivit documentului.

Documente clasificate

Procurorii mai arată că, în ceea ce îl privește pe Liviu Șipoș, în urma percheziției domiciliare, în imobilul percheziționat a fost identificată o adevărată arhivă cu documente clasificate, înscrisuri.

Acestea ar atesta operațiuni desfășurate în cadrul structurilor de aplicare a legii, precum și medii de stocare în care se regăsesc operațiuni de supraveghere tehnică cu privire la alte persoane. u acționat cu o perseverență ieșită din comun.

CITEȘTE ȘI: DOCUMENT – Instanța explică de ce l-a declarat pe Traian Băsescu colaborator al Securității

Foto: glasul-hd.ro

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] Find More Info here on that Topic: mainnews.ro/surse-informatii-socante-din-dosarul-fostului-sef-de-la-crima-organizata-arestat-pentru-santaj-si-rapire-urmariri-in-trafic-amenintari-cu-arma-in-masina-filaj-din-apartamente-inchiriate-adrese-s/ [..…

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW