Monday, November 29, 2021
Jurnalism corect


Informații din ancheta șefilor de la Romsilva | DNA: Le-au spus că banii încasați pentru lucrările de silvicultură trebuie să se “întoarcă la ei” 

By Robert Madaianu , in Justitie Stirile zilei , at 9 august 2020 Etichete: , , ,

Ies la iveală noi informații din dosarul de corupție al șefilor din cadrul Romsilva Bacău. Potrivit referatului întocmit de procurorii DNA și obținut de Main News, inculpații le-ar fi spus celor de la care ar fi cerut șpaga că banii luați pentru munca prestată ”trebuie să se întoarcă la ei”. Anchetatorii vorbesc despre sume uriașe date cu titlu de mită.

Martorii le-au spus procurorilor că, imediat după încheierea unui contract din anul 2015 cu Ocolul Silvic Comănești, șeful de ocol, Aurel Pâslaru, le-a cerut 3% din valoarea contractului, fără TVA. Potrivit acestora, el ar fi dat de înțeles că lucrările de silvicultură nu vor fi decontate de către firma respectivă decât dacă plătesc comisionul.

Mai mult, Pâslaru Aurel percepea comision și pentru alte lucrări pe care S.C. (….) S.R.L. Asău le efectua în baza unor contracte încheiate cu Ocolul Silvic Comănești, respectiv lucrări de exploatare material lemnos și închirieri de utilaje. În aceste cazuri, comisioanele era stabilite de la caz la caz de către Pâslaru Aurel, în funcție de valoarea facturii”, potrivit procurorilor DNA.

Banii trebuie ”să se întoarcă la ei”

Înainte de prima factură, șefii din Comănești ar fi spus că le revine o parte dintre sumele încasate de societate pentru activitățile prestate.

Anterior emiterii primei facturi, șefii de districte din cadrul Ocolului Silvic Comănești: Olteanu Janos, Comăneci Sorin –Velu, Ștefancu Constantin, Corbu Liviu și Leascu Adrian le-au spus martorilor (….)și (….)că banii încasați de către S.C. (….) S.R.L. Asău pentru lucrările de silvicultură trebuie să se “întoarcă la ei”. În concret, din valoarea încasată de societate pentru lucrările de silvicultură, (….)și (….)puteau reține doar sumele reprezentând contravaloarea materialelor, cotele adiționale și cheltuielile indirecte. Restul sumei, reprezentând valoarea manoperei trebuia să le fie remisă șefilor de districte, nu înainte de a se reține impozitul aferent. Practic, toată valoarea manoperei nete trebuia “să se întoarcă” la șefii de districte, aceștia motivând că aceste contracte de lucrări de silvicultură “sunt făcute pentru ei”, se arată în referat.

În condițiile în care activitatea firmei se desfășura în cea mai parte pe raza Ocolului Silvic Comănești, martorii au acceptat condițiile impuse de șeful de ocol și șefii de districte, mai spun anchetatorii.

Mită de milioane

Procurorii DNA spun că angajații Regiei Naționale Romsilva ar fi primit de la reprezentanţii unor societăţi comerciale suma totală de 4.628.070 lei, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu.

Potrivit anchetatorilor, în perioada 2015 – 2020, cei cinci inculpaţi ar fi luat mită pentru a confirma efectuarea unor lucrări silvice (împăduriri, întreţinerea culturilor, degajări, curăţiri) de către societatea oamenilor de afaceri. Citește aici mai multe detalii despre acuzațiile DNA.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW