Thursday, October 24, 2024
Jurnalism corect


SUA și Japonia au condamnat acțiunile Chinei din Strâmtoarea Taiwan

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 26 septembrie 2022 Etichete: , , , ,

Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, și premierul Japoniei, Kishida Fumio, au condamnat luni, 26 septembrie, acțiunile Chinei din strâmtoarea Taiwan, potrivit unui comunicat citat de Reuters.

Vicepreședintele SUA se află în Japonia, unde va participa la funeraliile fostului premier Shinzo Abe.

Kamala Harris și Kishida Fumio „au discutat despre recentele și iresponsabilele provocări agresive ale Chinei în Strâmtoarea Taiwan și au reiterat importanța menținerii păcii și stabilității în jurul Strâmtorii Taiwan”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Harris i-a mai transmis liderului japonez că SUA va ajuta Japonia în ceea ce privește securitatea. Cei doi oficiali au mai discutat despre testele cu rachete balistice lansate de Coreea de Nord și de situația cetățenilor japonezi răpiți de oficialii nord-coreeni.

Vizita Kamalei Harris vine la scurt timp după ce Joe Biden a anunțat căarmata americană va interveni pentru a proteja Taiwanul, în cazul în care China va invada insula democrată. DETALII AICI.

Context

Situația din Taiwan a reintrat în atenția publică odată amenințările Chinei, lansate după vizita președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi.

CITEȘTE ȘI: Conflictul dintre China și Taiwan sub lupă. General (r): Un moment incert pentru guvernul democratic de la Taipei / Expert: Pelosi rămâne în istorie prin sfidarea Beijingului

Ulterior, China a început o serie de exerciții militare în strâmtoarea Taiwan, despre care oficialii de la Taipei au spus că este o pregătire pentru o posibilă invazie. Detalii aici.

CITEȘTE ȘI: Taiwan își va exercita dreptul la autoapărare și contraatac, dacă forțele armate chineze vor pătrunde pe teritoriul insulei democrate

La începutul lunii, președintele Taiwanului, Tsai Ing-wen, a acuzat China că se folosește de drone și de alte tactici „din zona gri” pentru a intimida insula democrată. Liderul de la Taipei a subliniat că Taiwan nu va lansa provocări la adresa Chinei. Detalii aici.

Pe fondul tensiunilor, Taiwan își va mări bugetul alocat apărării în anul 2023, la 19 miliarde de dolari. Detalii aici.

China, în schimb, susține că tensiunile legate de relația cu Taiwan reprezintă o problemă de „politică internă”.

Președintele chinez, Xi Jinping, a anunțat în mai multe rânduri că își dorește ca insula democrată să fie reunită cu China, inclusiv cu forța, dacă va fi necesar.

Într-o convorbire telefonică susținută pe 28 iulie, Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden „să nu se joace cu focul” în privința Taiwanului. Detalii aici.

CITEȘTE ȘI: Vladimir Putin s-a întâlnit cu Xi Jinping: Încercările SUA de a crea o lume unipolară sunt inacceptabile

Sursă foto: Shutterstock

Comentarii