Sunday, April 28, 2024
Jurnalism corect


UPDATE Joe Biden și Xi Jinping, convorbire telefonică de două ore. Taiwan, invazia rusă în Ucraina și problemele economice, principalele teme

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 28 iulie 2022

UPDATE Xi Jinping l-a avertizat pe Joe Biden „să nu se joace cu focul” în privința Taiwanului, potrivit mediei de stat chineze, citată de Agerpres.

UPDATE Discuțiile dintre Joe Biden și Xi Jinping au ajuns la final, după două ore, a anunțat Casa Albă, citată de Reuters.

Știrea inițială

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, va avea joi, 28 iulie, o convorbire telefonică cu omologul chinez, Xi Jinping, relatează Reuters. Principala temă de discuție a celor doi șefi de stat va fi posibila vizită a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, dar Biden și Jinping vor aborda și invazia rusă în Ucraina și teme legate de economie și climă.

Este vorba de a menține liniile de comunicare cu președintele Chinei deschise, fiind una dintre cele mai importante relații bilaterale pe care o avem, nu doar în regiune, ci în lume”, a spus, miercuri, John Kirby, purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate.

Joe Biden ar plănui să discute cu omologul chinez și despre o serie de probleme economice și climatice pe care cele două state le înfruntă și să îi propună lui Xi Jinping ideea de a impune plafonarea prețului petrolului livrat de Federația Rusă, lucru agreat de statele G7.

În plus, Administrația Biden ar discuta pe tema ridicării unor taxe impuse asupra bunurilor chineze, pentru a limita creșterea inflației, dar o decizie în acest sens ar urma să vină după convorbirea telefonică, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

La ultima convorbire telefonică dintre cei doi, din martie, Biden l-a avertizat pe Xi Jinping de consecințele ce ar putea apărea în cazul în care China va ajuta Federația Rusă în timpul invaziei din Ucraina.

Problema Taiwanului, tema principală

Posibila vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, va fi tema principală a discuției de joi.

Xi Jinping a anunțat în mai multe rânduri că își dorește ca insula democrată să fie reunită cu China, inclusiv cu forța, dacă va fi necesar.

Pe fondul unor amenințări economice și militare din partea Chinei, vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan ar urma să arate susținerea SUA față de insulă.

Problema, în schimb, apare în contextul în care SUA urmează politica „o singură Chină” și nu recunoaște Taiwan din punct de vedere diplomatic, dar este obligată în Legea americană să ajute insula să se apere în fața amenințărilor.

Analiștii citați de Reuters arată că Xi Jinping are un interes direct să evite o confruntare tensionată cu SUA, întrucât urmează, în octombrie sau noiembrie, Congresul Partidului Comunist din China, unde Jinping caută al treilea mandat.

Astfel, apelul de joi dintre cei doi lideri ar urma să fie folosit pentru a dezescalada tensiunile generate între cele două țări pe fondul intenției speakerului Nancy Pelosi.

Sursă foto: Facebook / CNN Philipines

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *