Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Starea lui Aleksei Navalnîi s-a îmbunătățit / Rusia, trasă la răspundere pentru otrăvirea liderului opoziției

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 15 septembrie 2020 Etichete: , , , , , ,

Aleksei Navalnîi încă se află în spital, dar liderul opoziției din Rusia dă semne că și-ar reveni. Acesta ar fi fost deconectat de la aparatele de ventilație mecanică și poate să se dea jos din pat, pentru perioade scurte de timp, relatează CBS.

Vladimir Putin, tras la răspundere pentru otrăvirea lui Navalnîi

Trei laboratoare din Franța și Suedia au confirmat faptul că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, susține Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al Guvernului german.

În plus, Emmanuel Macron i-a cerut clarificări lui Vladmir Putin cu privire la otrăvirea lui Navalnîi, în urma unei discuții telefonice. Președintele Franței a calificat otrăvirea liderului opoziției din Rusia drept „tentativă de asasinare”.

Franța nu este singura țară sau organizație mondială care cere clarificări Rusiei în acest caz, fiind susținută de Germania, SUA, Uniunea Europeană, ONU și G7.

De altfel, Mike Pompeo, secretarul de stat american, nu exclude implicarea unor „înalți responsabili” ruși în otrăvirea liderului opoziției din Rusia.

Vladimir Putin susține că probele biologice și raportul medical cu analizele lui Navalnîi ar trebui să fie furnizate Rusiei de către specialiștii germani, pentru a putea „clarifica circumstanțele reale ale celor întâmplate”.

CITEȘTE ȘI: ONU, despre cazul Aleksei Navalnîi: A fost comisă o crimă foarte gravă pe teritoriul rus / Michelle Bachelet cere Moscovei o anchetă independentă și transparentă

Victorii simbolice obținute de aliații lui Navalnîi în alegeri

În acest weekend au avut loc alegeri în Rusia în 41 dintre cele 85 de regiuni ale țării. Cetățenii ruși au fost chemați la urne pentru a alege guvernatori, membri ai consiliilor regionale și municipale și patru deputați pentru parlamentul național.

În Novosibirsk, al treilea cel mai mare oraș al Rusiei, dar și în Tomsk, locuri în care Aleksei Navalnîi a făcut campanie electorală înainte să fie otrăvit, partidul aflat la putere în acest moment, Rusia Unită, a pierdut majoritatea din consiliile locale.

În Tomsk, doi aliați ai lui Navalnîi vor face parte din consiliul local, în timp ce Novosibirsk va avea 5 consilieri din partea liderului opoziției din Rusia.

Rezultatele alegerilor locale sunt, mai degrabă, victorii simbolice pentru opoziția din Rusia, deoarece Partidul Rusia Unită s-a clasat pe primul loc în ambele orașe.

În Novosibirsk, de exemplu, partidul susținut de la Kremlin a reușit să obțină 44%, iar în Tomsk, Rusia Unită a obținut 24,46%, mai puțin decât la alegerile trecute.

Liderul opoziției din Rusia, otrăvit după o vizită în Tomsk

Aleksei Navalnîi vizitase orașul Tomsk pentru a-și susține candidații la alegeri și pentru a finaliza o anchetă despre corupția din zonă. În timp ce era în avion spre Moscova, acestuia i s-a făcut rău, iar pilotul a aterizat de urgență în Omsk, Siberia.

Navalnîi a fost internat luna trecută în Omsk, unde a ajuns în comă, la reanimare și a fost conectat la un aparat de respirație artificială. Ulterior, a fost transferat către Berlin cu un avion închiriat de un ONG german. După mai multe teste efectuate, Guvernul german a anunțat că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tip Novichok.

 

 

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *