Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Declarație halucinantă a unui senator PSD privind cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon: „La dreptul de a muri cu demnitate ne putem macar gandi?”

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 8 august 2024

Senatorul PSD Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină din Târgu Mureș, le-a luat apărarea celor două doctorițe de la Spitalul Sfântul Ioan, acuzate că ar fi ucis cu premeditare un pacient internat în secția ATI a unității sanitare. 

„Până atunci trebuie să găsim repede „vinovații”! Nu ajung cele două doctorițe care înțeleg mai bine că orice deontolog că medicină nu este în alb/negru, că există criterii obiective prin care se evaluează prognosticul unui bolnav, că oriunde, în această lume se întâmplă să cumpanesti deciziile medicale în raport și cu beneficiul bolnavului, cu șansă pe care o poate avea acesta sau cel care aștepta un loc în terapie intensivă pentru a avea și el o șansă reală față de cel care, cel puț în din punct de vedere medical, nu o mai are. Discuțiile despre farmacologie, despre indicațiile medicale ale substanțelor vasoactive, despre specificul patologiei din terapia intensivă sunt plictisitoare. Doar ne pricepem toți și la acestea . Nu găsim pe dr. Google?!! Și încep cererile de demisii , cu ardoare, cu pasiune cățărată pe tragedia umană . Dacă acuzațiile aduse unor doctori se vor confirmă , aceștia vor plăti . Dar dacă se va dovedi că doctorițele sunt nevinovate, ii va fi cuiva măcar rușine ?  Pentru că , pe lângă profesionalism, empatie față de bolnavi , devotament față de profesie, ne mai trebuie uneori și inteligență nu doar de a vorbi/scrie, ci și de a tăcea ! Toți anestezistii au luat de-a lungul timpului decizia medicală de a întrerupe /reduce doză de noradrenalină , in virtutea cunoștințelor și a experienței pe care le aveau. Despre dreptul de a trăi cu demnitate vorbim toți ! Dar la dreptul de a muri cu demnitate ne putem măcar gândi?”, a scris joi Leonard Azamfirei, pe pagina sa de Facebook.

Cele două doctorițe acuzate de uciderea unui pacient, arestate preventiv pentru 30 zile

Tribunalul București a hotărât joi arestarea pentru 30 zile a Mariei Miron și Mirelei Păiuș, cele două doctorițe de la Spitalul Sfântul Pantelimon acuzate de uciderea cu premeditare a unui pacient.

Până acum, procurorii au date certe cu privire la decesul unui bărbat de 54 ani, căruia medicii urmăriţi penal i-au scăzut intenţionat doza de noradrenalină.

„Având ca scop provocarea decesului unor pacienţi care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menţinerea în viaţă, acestea au conceput şi pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanţă esenţială în terapie intensivă, cu rol în menţinerea tensiunii arteriale), cu consecinţa scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, arată procurorii.

Concret, arată procurorii, pe 26 martie, Maria Miron a încercat să-i ia viața unui pacient în vârstă de 54 de ani, în stare foarte gravă, prin reducerea bruscă a dozei de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 15ml/h, la valoarea de 1ml/h. Cu toate acestea, pacienul nu a decedat ca urmare a intervenţiei unei asistente care a suplinit deficitul de noradrenalină prin perfuzie.

Câteva zile mai târziu, pe 4 aprilie, Maria Miron și Mirela Păiuș au repetat manevra, spun procurorii, iar omul a intrat în stop cardio-respirator în numai 58 minute, pentru ca o oră mai târziu să-i fie declarat decesul.

„La data de 04.04.2024, ora 13:17, inculpatele M.M.A. şi P.M., profitând de starea de vădită vulnerabilitate a victimei (acelaşi pacient de 54 de ani, aflat în stare foarte gravă, instabil hemodinamic, având tensiunea arterială de 60/36 mm/Hg), acţionând cu intenţia de a suprima viaţa pacientului, i-au redus doza de noradrenalină administrată prin injectomat, de la valoarea de 20 ml/h, la valoarea de 1ml/h, fapt ce a condus, 58 minute mai târziu, la instalarea stopului cardio-respirator, urmat de decesul pacientului declarat la ora 15:00”, arată procurorii.

Sursa foto: Facebook / Leonard Azamfirei

Comentarii