Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

SRI analizează atacurile cibernetice din spitale: Pentru oprirea efectelor, este suficientă instalarea unui antivirus

By Andreea Traicu , in Stirile zilei , at 20 iunie 2019 Etichete: , , ,

SRI informează că se face o analiză a atacului cibernetic de la nivelul mai multor spitale din România. Specialiștii menționează că, din datele preliminare, pentru oprirea efectelor virusului este suficientă instalarea unui antivirus recunoscut. Spitalele afectate sunt Victor Babeș, Huși, Dorohoi și Cărbunărești.

„Din datele pe care le detinem pana acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la numărul special 1911 si transmise mai departe catre Centrul National Cyberint am constatat ca sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit patru spitale: Victor Babes – Bucuresti, Husi, Dorohoi si Alba Iulia. O echipa a CNC a plecat la Victor Babes pentru a analiza situatia si a ridica artefactele care ne permit sa intelegem cum are loc infectia si ce masuri trebuie luate pentru a o opri. Din analizele preliminare efectuate, reise faptul ca pentru oprirea infectiei este suficienta instalarea oricarui produs antivirus recunoscut in domeniu. Cel mai probabil, infectia se bazeaza pe inginerie sociala (pacalirea utilizatorului) si nu pe exploatarea unei vulnerabilitati (slabiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, transmite SRI.

Niciuna dintre unitățile sanitare afectate nu avea instalat instalat un antivirus.

Ministerul Sănătății a fost avertizat de Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică privind o alertă de atac cibernetic. CERT-RO informează că există o creștere semnificativă a atacurilor în ultima perioadă. Ministerul Sănătății a transmis informația structurilor din subordine pentru luarea unor măsuri de securitate. Sorina Pintea a anunțat că va face plângere la DIICOT.

„Au fost afectate cinci spitale, unul dintre ele e Victor Babeș. Internările sunt îngreunate. Incidente izolate au mai existat, in care spitalele si-au pierdut datele si au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul exemplu e Spitalul Huși, care și-a pierdut toate documentele privind pacienții internați. Daca se pierd date referitoare la pacienti, salarizare, trebuiesc recuperate pentru ca altfel exista mari probleme. Asteptam date de la directiile de sanatate publica. Am solicitat si CNAS ate referitoare la platforma. Nu e afectata, are trei filtre. Datele la nivelul casei sunt protejate. Facem plângere la DIICOT”, a declarat Pintea într-o conferinta de presă.

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW