Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Slujbele de la biserică se vor ține fără enoriași / Ultimele măsuri anunțate de Patriarhia Română

By Raluca Ionescu-Heroiu , in Stirile zilei , at 23 martie 2020 Etichete: , , , ,

În contextul crizei provocate de pandemia de coronavirus, Patriarhia Română a luat decizia ca slujbele de la biserică să aibă loc de acum încolo fără participarea enoriașilor.

Patriarhia Română menționează că slujbele liturgice pot fi transmise și în mediul online.

„La toate parohiile, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult de către slujitorii bisericii respective (preoţi, diaconi, cântăreţi, paraclisier), fără participarea publicului (credincioşilor mireni). Slujbele pot fi transmise online şi în media locală sau naţională„, transmite Patriarhia Română.

În ceea ce privește mănăstirile, slujbele vor fi oficiate în biserică de către slujitorii bisericeşti, doar în prezenţa membrilor comunităţii monahale, fără participarea publicului.

De asemenea, Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice oficiate în Catedrala Patriarhală pot fi ascultate la posturile Trinitas TV şi Radio Trinitas ale Patriarhiei Române sau prin posturile care preiau transmisia.

La solicitarea credincioşilor, preotul se poate deplasa la domiciliul pentru spovedanie şi împărtăşanie. Preotul și enoriașul vor trebui însă să respecte normelor de protecție și să poarte mască și mănuși.

„Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi în spital se va face respectând regulile spitalului. Spovedania şi împărtăşirea credincioşilor bolnavi aflaţi la domiciliu se vor face de către preot, după următoarea procedură: preotul îşi va întocmi Declaraţia personală de deplasare după modelul aprobat de autorităţile de stat, bifând ca motiv deplasare pentru asigurarea asistenţei pentru persoane în vârstă, vulnerabile sau pentru însoţirea copiilor. La intrarea în locuinţa credincioşilor, preotul va utiliza încălţăminte de unică folosinţă şi mască sanitară, se va spăla pe mâini cu apă şi săpun şi cu dezinfectant, va folosi doar o carte de cult şi epitrahil, trusa liturgică pentru împărtăşirea celor bolnavi, obiecte care vor fi atât anterior, cât și ulterior dezinfectate”, transmite Biserica.

O altă măsură prevede că săvârşirea slujbei Sfântului Maslu de obşte (comun) se suspendă.

Nunți și botezuri în condiții speciale

Bisericile vor putea fi deschise doar pentru situaţii speciale, cum sunt nunțile și botezurile, dar în condiții speciale. Taina Botezului şi Taina Cununiei se pot oficia în biserică, însă la eveniment pot participa maxim opt persoane.

În ceea ce privește slujba înmormântării, aceasta poate fi oficiată la biserică, în capela mortuară sau la cimitir, dar la această slujbă pot participa maxim opt persoane.

Patriarhia Română mai transmite că se vor dezinfecta repetat căile de acces, mobilierul bisericesc şi suprafeţele. De asemenea, se va proceda la aerisirea frecventă a lăcaşurilor de cult și la asigurarea unei zone de igienizare a mâinilor pentru toţi care vin la biserică.

sursa foto: Patriarhia Română

 

Comentarii


  • … [Trackback]

    […] There you will find 73011 more Info on that Topic: mainnews.ro/slujbele-de-la-biserica-se-vor-tine-fara-enoriasi-ultimele-masuri-anuntate-de-patriarhia-romana/ […]

  • … [Trackback]

    […] Read More on to that Topic: mainnews.ro/slujbele-de-la-biserica-se-vor-tine-fara-enoriasi-ultimele-masuri-anuntate-de-patriarhia-romana/ […]

Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *