Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Bugetul Primăriei Capitalei, în pragul colapsului. Sorin Ioniță, președintele Expert Forum: Nu văd cum poți să cârpești cu mici economii – INTERVIU

By Vîrban Robert , in Interviuri Politic Stirile zilei , at 17 ianuarie 2022

Primăria Capitalei va avea mari probleme financiare în anul 2022, dacă Guvernul nu intervine rapid cu fonduri de sprijin. Explozia prețurilor la gaze naturale a dus la dublarea costului termoficării în București, astfel că sarcina pe care administrația generală ar trebui să o achite pentru subvenții s-a dublat și va acoperi, alături de subvenția pentru transportul public, circa trei sferturi din totalul veniturilor. 

Într-un interviu acordat pentru Main News, președintele Expert Forum, Sorin Ioniță, a explicat că Primăria Capitalei are constrângeri bugetare atât de mari, încât nu pot fi acoperite prin economii la alte capitole, în vreme ce posibilități reale de majorare a veniturilor, pe termen scurt, nu prea există.

În opinia lui Sorin Ioniță, decizia primarului Nicușor Dan, alături de majoritatea USR-PNL din Consiliu General, de a nu reduce subvenția acordată cetățenilor, până la îmbunătățirea calității întregului serviciu, a fost una greșită.

Interviul acordat de Sorin Ioniță:

MN: Cum apreciați situația economică în care se află Primăria Capitalei?

SI: Sunt cam aceleași structurale. Cam două treimi din buget merg către subvenții, iar în ultima jumătate de an situația s-a agravat din cauza crizei energetice. Creșterea prețurilor la gaze a accentuat o problemă care era cronică. Practic, este mai prost ca înainte dar situația asta nu e cauzată de Nicușor Dan.

În primele 12 luni de la preluarea mandatului se putea discuta o reducere a subvenției, însă nu au dorit să o facă, până nu se terminau lucrările la rețele. Planul acesta nu s-a dovedit foarte viabil. Problema aceasta va consuma tot bugetul și se va ajunge în situația penibilă ca cel mai bogat oraș al României, peste media europeană la PIB per capita, să ceară Guvernului bani pentru subvenții.

MN: În aceste condiții, ce credeți că se va întâmpla? 

SI: Se vor acumula arierate, vor încetini programele de investiții. S-a mers pe strategia ca întâi să reparăm și apoi să eliminăm subvenția. Au avut ghinion, însă nu cred că ar fi mers. În momentul acesta s-a dus toată autonomia financiară. Primăria Capitalei nu prea are veniturile proprii, pentru că taxele și impozite locale se duc numai la sectoare. În rest, trebuie să se milogească la Guvern pentru transferuri.

MN: Dar nu există posibilitatea îmbunătățirii acestor venituri sau reducerii anumitor cheltuieli bugetare?

SI: Primăria Generală se bazează pe ce primește din alte părți. Cheltuielile se mai pot reduce, dar trebuie să privim la ordinul de mărime. Atât timp cât pentru PMB două capitole de cheltuieli, subvenția la gigacalorie și transportul în comun, erau două treimi din buget, nu văd cum poți să cârpești cu mici economii din altă parte. Trebuie o reducere masivă, adică reducerea subvențiilor la gigacalorie și la STB. Asta ar însemna dublarea prețurilor. Nu zic că acesta este planul cel mai bun, însă este singura metodă prin care s-ar putea vedea o diferență, pentru că altfel nu poate fi umplută această gaură.

MN: S-a mai discutat despre alocarea subvențiilor doar persoanelor cu adevărat vulnerabile.

SI: Asta înseamnă o reformă a subvențiilor. Însă vă contrazic, nu s-a discutat, i s-a pus capac de fiecare dată. Nu s-a făcut o consultare publică pe așa ceva.

MN: Mai este invocat contraargumentul că oamenii se vor debranșa dacă tarifele se vor scumpi. 

SI: Oamenii nu se pot debranșa singuri, trebuie să accepte și Termoenergetica debranșarea. Însă oamenii vor fi nemulțumiți. Din păcate, nu există modalități în democrații să implementezi decizii grele și impopulare fără să pierzi capital politic, de asta este nevoie de leadership și de explicații, consultări din timp. Nimeni nu a lansat public un plan de reformă. Subvențiile se pot retrage pe baza unei scheme care să țină cont de criterii sociale, însă nimeni nu a propus niciuna. Aici însă cu cât este mai complicată schema, cu atât este mai greu de aplicat. Trebuie și o bază bună de date, ca să fie planul viabil.

MN: Cum credeți că s-ar putea stabiliza situația pe termen scurt?

SI: În această iarnă nu se poate face nimic. Singurul lucru ar fi ca toți cei șapte primari să se ducă de mână la Guvern și să ceară bani.

MN: Primăriile de sector ar putea finanța o parte a cheltuielilor legate de termoficare?

SI: Știu că primarul general a cerut așa ceva, dar nu este simplu, pentru că trebuie schimbat cadrul legal. Primăria de sector nu poate cheltui pe ce vrea ea, iar Termoenergetica este la Primăria Generală.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *