Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Sute de puncte subterane de colectare a deșeurilor vor fi realizate în București

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 1 iulie 2023

Primăria Sectorului 6 va încheia cu o asociere condusă de Bedamiro Holding Parcări un contract pentru achiziționarea și montarea a 886 de puncte de colectare selectivă a deșeurilor. Rămâne de văzut cum va reuși administrația locală să finanțeze acest proiect, în condițiile termenele din caietul de sarcini împing finalizarea dincolo de decembrie 2023, limita până la care mai pot fi atrași bani prin Programul Operațional Infrastructură Mare.

Inesteticele și insalubrele ghene de gunoi de la colț de bloc ar fi trebuit să devină istorie în Sectorul 6, după ce primăria lui Ciprian Ciucu a încheiat pe 12 decembrie 2022 contractul de finanțare pentru cel mai mare proiect de mediu și de management integrat al deșeurilor din București. Concret, acesta presupune construcția a 886 de puncte de colectare separată, dintre care 743 puncte subterane.

Pentru acestea din urmă municipalitatea a lansat în ianuarie 2023 o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor. Valoarea estimată a contractului este de circa 84 milioane lei, fără TVA, adică 113.000 lei/punct de colectare.

La procedură s-a înscris doar o asociere condusă de Bedamiro Holding Parcări Construct. Firma este deținută de Mihai Leondard Rotaru, patronul unor alte societăți care au obținut contracte bănoase de-a lungul timpului cu Primăria Capitalei, în timpul administrației Firea, Primăria Sectorului 3, condusă de Robert Negoiță, sau chiar cu Primăria Sectorului, în timpul mandatului lui Clotilde Armand.

Banii europeni, în mare pericol

Abia acum oferta depusă de asociația condusă de Bedamiro, singura înscrisă, a trecut evaluarea, fiind totodată declarată câștigătoare. Chiar și în aceste condiții, amenajarea tuturor celor 743 de puncte de colectare până la finalul acestui an, astfel încât municipalitatea să beneficieze de întreaga finanțare europeană rămâne problematică.

Caietul de sarcini prevede un termen de două luni pentru finalizarea activităților de proiectare, respectiv 6 luni pentru execuția lucrărilor. Totul ar trebui să fie gata în 8 luni, asta dacă contractul merge șnur.

Notă: Captură din Caietul de sarcini

Comentarii