Monday, November 25, 2024
Jurnalism corect


🇷🇴 Prezență vot alegeri prezidențiale click

Șeful Parchetelor Militare, explicații despre dosarele Revoluției și Mineriadei

By Diochetanu Andreea , in Justitie Politic Stirile zilei , at 13 august 2022

Procurorul șef al Secției Parchetelor Militare, magistratul Cătălin Pițu, consideră că încă există speranțe pentru finalizarea procesului dosarului Revoluției, pentru că în caz contrar „nu semnam un nou rechizitoriu în acest dosar”, a precizat acesta într-un interviu acordat Gândul.ro.

El a explicat de ce, în opinia sa, nu este corect că dosarul este numit „Dosarull Revoluției”.

„Pentru că de-a lungul timpului, Parchetele Militare și Secția Parchetelor Militare (SPM) s-au preocupat la modul cel mai serios de tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate pentru numeroasele decese și vătămări survenite în acea perioadă. Ca urmare a unui număr de 112 rechizitorii, au fost condamnate definitiv după 1990, sute de persoane, ofițeri și subofiteri MAI și MapN, foști miniștri, șefi de direcții militare – cum ar fi defunctul general Iulian Vlad-, factori de decizie din politico-militară de la vârful ierarhiei de atunci. Sunt 275 de astfel de persoane.

Deci, nu s-a stat degeaba cum există preconcepția la nivelul societății. Pentru un eveniment de genul Revoluției, rezultatele sunt în opinia mea remarcabile, în ciuda faptului că nu au existat expertize balistice, cercetări la fața locului etc. Au fost foarte multe inconveniente din punct de vedere criminalistic”, a declarat el.

Referitor la noul rechizitoriu, procurorul șef al Secției Parchetelor Militare a mai menționat că dosarul a rămas intact, fiind anulate doar anumite probe.

„Ca să fie clar pentru toată lumea, ICCJ nu a impus refacerea de la zero a urmăririi penale. Din punct de vedere al actelor de procedură, dosarul a rămas intact. Au fost anulate doar anumite probe, iar pe baza probatoriului rămas în dosar a fost emis un nou rechizitoriu. Așa fiind, în rechizitoriu au rămas suficiente probe pentru formularea acuzațiilor la cei trei inculpați. Iliescu, Voican Voiculescu, Rus. Exigențele ICCJ și ale legii au fost întru totul respectate, inclusiv în ce privește reaudiarea inculpaților”, a explicat magistratul.

Cătălin Pițu a mai adăugat, despre dosarul Mineriadei, că s-a aflat într-o situație mult mai grea decât dosarul Revoluției.

„Din punct de vedere juridic, dosarul Mineriadei, după restituirea dispusă de ICCJ, s-a aflat într-o situație mult mai grea decât dosarul Revoluției, în sensul că instanța a anulat aici toate actele procedurale și toate probele administrate. După reluarea urmăririi penale în cauză, cu celeritate, cei doi procurori care se ocupă de caz au readministrat integral probele cu înscrisuri, iar în prezent sut reaudiate în ritm alert persoanele vătămate în cauză.

Personal, sunt foarte mulțumit de modul în care se desfășoară ancheta, dar nu pot avansa acum un termen de finalizare. Cât despre prescripția care se tot vehiculează, și aici vorbim de săvârșirea de crime împotriva umanității, care sunt imprescriptibile”, a declarat acesta.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

MainNews

FREE
VIEW