Wednesday, May 19, 2021
Jurnalism corect


Tensiuni în Valea Jiului: Peste 200 de mineri protestează față de întârzierile salariale. Administratorul special al CEH și-a dat demisia / UPDATE Ministrul Energiei: Am adoptat OUG pentru plata salariilor. Minerii au oprit protestul

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 19 februarie 2021

UPDATE La scurt timp de la anunțul lui Virgil Popescu, minerii au încetat protestul, potrivit News.ro.

UPDATE Ministrul Energiei a anunțat că a fost adoptată o Ordonanță de Urgență pentru a asigura plata salariilor pentru următoarele trei luni.

Astăzi am avut mai multe discuţii aplicate cu reprezentanţii sindicatului de la CEH, pentru că ne dorim să rezolvăm problemele minerilor. Totodată, la o rundă de discuţii a participat şi prim-ministrul Florin Cîţu pentru a afla care le sunt solicitările. Nu ne derobăm de responsabilitate şi ne dorim ca sănătatea minerilor să nu fie pusă în pericol şi să iasă din subteran. Avem soluţii, care să rezolve problemele pe termen scurt. Am adoptat deja ORDONANŢA DE URGENŢĂ pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale pentru a putea include şi companiile aflate în insolvenţă, cum este acum cazul celor de la CEH. În seara aceasta se publică în Monitorul Oficial. Facem asta pentru a putea asigura plata salariilor pentru următoarele 3 luni. În paralel, ministerul Muncii a elaborat deja normele metodologice de aplicare ale OUG, urmând să fie aprobate la începutul săptămânii viitoare”, a scris Virgil Popescu, pe Facebook.

Știrea inițială

Peste 200 de mineri din Valea Jiului au protestat vineri dimineață la sediul administrativ al Minei Lupeni, nemulțumiți de întârzierile salariale din luna ianuarie, relatează Agerpres. Aceștia solicită intervenția ministrului Energiei, Virgil Popescu, pentru a debloca situația de criză.

Drepturile restante ale angajaţilor noştri privind transportul (n.r. la locul de muncă) sunt în valoare de 2 milioane de lei, tichetele de masă sunt 8 milioane de lei. În total, 10 milioane de lei. Şi mai intervine plata (n.r. salariilor) care este de 8 milioane de lei. Necesarul nostru astăzi ar fi 18 milioane de lei, ca să rezolvăm problemele”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunoedoara.

Directorul general al Complexului Energetic Hunedoara a mai afirmat că o delegație formată din administratorul special al CEH, Cristian Roșu, și mai mulți lideri sindicali s-a aflat la București pentru o întâlnire cu ministrul Virgil Popescu și prim-ministrul Florin Cîțu.

În urma discuțiilor purtate cu ministrul Energiei, Cristian Roșu și-a dat demisia, precizând că ar fi singurul „vinovat” pentru situația în care se află minerii din Valea Jiului, arată News.ro.

Aproximativ 100 de mineri s-au închis, de marți, în subteran, protestând față de întârzierile salariale din luna ianuarie.

Acțiunea acestora a blocat activitatea Termocentralei Mintia, ce a lăsat municipiul Deva fără căldură și apă caldă. Sindicatul Solidaritatea Hunedoara a solicitat convocarea de urgență a unei ședințe CSAT pentru a debloca activitatea minerilor din Valea Jiului.

Vă solicităm convocarea de urgenţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) pe tema Societăţii Complexul Energetic Hunedoara S.A. având în vedere că termocentrala Mintia este un obiectiv naţional strategic cuprins în Legea nr. 225/2018 privind identificarea, desemnarea şi protecţia infrastructurilor critice, definite de Directiva Consiliului UE nr. 114/2008/CE după cum urmează: <un element, sistem sau o parte componentă a acestuia, aflat pe teritoriul statelor membre, care este esenţial pentru menţinerea funcţiilor sociale vitale, a sănătăţii, siguranţei, securităţii, bunăstării sociale sau economice a persoanelor, şi a căror perturbare sau distrugere ar avea un impact semnificativ într-un stat membru, ca urmare a incapacităţii de a menţine respectivele funcţii vitale>”, se arată într-o scrisoare transmisă de Sindicatul Solidaritatea Harghita, citată de News.ro.

Sursă foto: Inquam Photos / Marin Raica

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW