Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șeful DSU, despre un posibil accident nuclear: Autoritățile trebuie să fie pregătite

By Diochetanu Andreea , in Stirile zilei , at 30 septembrie 2022 Etichete: ,

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, susține că România nu are motive de panică în ce privește un potențial pericol nuclear. Dar, cu toate acestea, autoritățile și populația trebuie să fie pregătite în caz de orice.

„Nu există niciun motiv de panică la acest moment. Este normal să vorbim despre acest subiect. În al doilea rând, e normal să ne pregătim pentru orice scenariu, chiar dacă știm că este probabilitate foarte mică. Dacă populația aude că se pregătește cineva, asta nu înseamnă că este pentru că știm că se va întâmpla ceva, dar pentru că este obligația noastră să ne pregătim și să fim pregătiți, indiferent.

Poate să fie un incident nuclear industrial, care n-are absolut nimic cu războiul și care poate să fie și ceva corelat. E vorba de armele tactice. Impactul sau efectul lor este limitat. Nu este un impact care să fie la sute de kilometri distanță. Ăsta este un aspect. Zaporojie și CNCAN au zis că distanța face ca orice efect să fie unul limitat asupra României. Asta este evaluarea care s-a făcut acolo și pe care chiar noi am solicitat-o și care spune clar că impactul va fi unul minim”, a declarat Arafat, la Digi24.

Autoritățile trebuie să fie pregătite

El a precizat că indiferent de faptul că impactul ar urma să fie limitat, autoritățile trebuie să fie pregătite.

„Asta nu înseamnă să nu fim pregătiți și îngrijorați pentru ce se întâmplă în țara vecină. Este pregătirea care revine Ministerului Sănătății, în sensul în care trebuie să existe stocuri de tablete de iod care sunt indicate în anumite condiții stricte și indicațiile vin în baza a ce se întâmplă și dacă e necesar să se dea sau nu.

Al doilea lucru care vine este partea de informare a populației și rolul nostru ca protecție civilă. Protecția civilă alarmează, dacă știm că este un impact serios iar populația să nu se lasă condusă de dezinformări și informații greșite. Indiferent ce se întâmplă, cu siguranță vor fi folosite rețelele de socializare și poate că nu numai prin care se transmit mesaje de panică către toate populațiile din zonă. Rugămintea noastră este să verifice ce zic informațiile oficiale”, a mai afirmat secretarul de stat în MAI.

Foto: Inquam Photos / George Calin

Comentarii


    MainNews

    FREE
    VIEW