Thursday, May 30, 2024
Jurnalism corect


Scandalul de la Spitalul Gomoiu ia amploare. Directorul juridic al ASSMB a fost demis/ Vlad Voiculescu: Firea a cerut să se piardă documente/ Reacția PMB

By Andreea Traicu , in Politic Stirile zilei , at 1 noiembrie 2019 Etichete: , ,

Scandalul privind construcția spitalulului Victor Gomoiu ia amploare. Directorul juridic al ASSMB, Lavinia Coțofană, a fost demis , acesta acuzând deturnarea banilor publici la unitatea medicală. Mai mult, Vlad Voiculescu, candidat la PMB, susține că are informații potrivit cărora Gabriela Firea ar fi cerut Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București să fie făcute pierdute documente privind achizițiile făcute la spitalele din subordinea Primăriei Capitalei.

Coțofană: Am constatat că sunt fapte penale. Vorbim de decontarea unor lucrări neefectuate

Lavinia Coțofană susține că a fost demisă după ce a intenționat să înainteze o sesizare organelor de anchetă.

„Am venit la ASSMB pe 1 mai 2019 special pentru cazul Gomoiu. Mi s-a spus că au nevoie de expertiza mea. Am constatat că sunt fapte penale. Vorbim de decontarea unor lucrări neefectuate. Dna director părea să accepte ideea sesizării Parchetului și la un moment dat dna Blându a fost eliberată din funcție.

Ieri dimineață experților ASSMB li s-a interzis accesul la documente. Eu sunt omul care încă îi reprezint în dosar. Trebuie să informez conducerea instituției pentru că sesizarea Parchetului aparține șefului instituției.Nu pot spune că eram la o oarecare tensiune. Eu m-am mai opus la acte care nu mi s-au părut legale. Am primit sub nas să semnez o decizie de detașare pentru dna Turkes Ablachim (n.r. – director medical al ASSMB). Am cerut actele. Dl. Savin mi-a spus că este ok, înțeleg că a semnat în locul meu.

Asta se întâmpă pentru că nu avem respect pentru lege. Toți oamenii de acolo spun că adevărata șefă a ASSMB este doamna Turkes. Raportul Curții de Conturi nu mi-a fost prezentat. Am fost revocată din funcție la 11.56. Dl Savin mi-a spus că motivul este reingineering institution. Nu înțeleg de ce. Instituția nu a mai avut nici un litigiu pierdut în instanță de când am venit eu. Bănuiesc că era o problemă că urma să câștig la Gomoiu. Numirea mea a fost până pe 30 aprilie 2020. Vorbim de o revocare din funcție. Ieri la 10 trimiseseră integritatea să găsească vinovatul ca urmare a dezvăluirilor dumneavoastră, cred.

Oamenii din mandatul dnei primar au acceptat să se plătească lucrări nefăcute.Ceilalți ofertanți au fost eliminați pe motiv că acel ofertant are un cashflow care între timp s-a evaporat. Spunea că nu va lucra cu subcontractanți, dar a folosit doar subcontractați.Convingerea intimă este că vorbim de un grup infracțional organizat. Dl. Savin a dat afară experții angajați, le-a spus că nu mai au acces la documente.

Noi am avut consultant care trebuia să ne apere. În plângere am susținut că a avut loc o deturnare a licitației. Unele acte au fost făcute cu acordul ASSMB. Bănuiesc că rolul meu era să pierd procesul și nu mi-am înțeles rolul. Nu aș putea spune cine conduce grupul.

Pe lângă supraevaluări, la spitalul Gomoiu nu merge ventilația, ușile de la sălile de operație nu se deschid decât dacă dai cu cotul, deși ar trebuie să aibă senzori. Eu sunt omul care pune cap la cap ce se întâmplă la Gomoiu.Există clar o frică și o obediență a angajaților. Există aceeași practică a numirii ca să fie la mâna primarului general. La ASSMB s-au organizat concursuri cu răspunsuri date”, a declarat Lavinia Coțofană pentru Libertatea.ro.

Voiculescu: Firea a cerut ca documente privind achiziţiile la spitale să fie pierdute

Vlad Voiculescu susţine că primarul Capitalei ar fi cerut ca documente privind achiziţii făcute la spitalele din subordinea PMB sa fie făcute pierdute.

„Aflu din surse credibile care din motive evidente vor să rămână anonime că Gabriela Firea a transmis în ASSMB mesajul ca documente privind achizițiile făcute la spitalele din subordinea primăriei să fie făcute pierdute.
Îi rog pe toți angajații (funcționarii sau nu) din toate instituțiile din subordinea Primăriei să nu dea curs unor cerințe ilegale și imorale. Este mai bine așa pentru toată lumea.

(..)

Fosta șefă a departamentului juridic ASSMB, Nicoleta Lavinia Coțofană comentează mai jos: „Domnule Voiculescu aflu că mi-au sigilat biroul, ridicat laptopul. Refer la biroul în care se regăsesc documentele din Gomoiu si au dat afară experții angajați de ASSMB, cei care au descoperit ilegalitățile”, este o parte din mesajul scris de Vlad Voiculescu pe Facebook.

PMB: Este exclus ca astfel de documente să poată dispărea peste noapte

Primăria Capitalei susţine că instituţia şi „structurile sale subordonate sunt printre cele mai verificate instituții de către organele statului, în afara auditului intern și a misiunilor Corpului de Control propriu existând în fiecare an controale amănunțite ale Curții de Conturi”.

„Este exclus ca documente de o asemenea importanță, așa cum sunt dosarele achizițiilor publice să poată dispărea peste noapte, iar încercarea de a pune o astfel de acuzație pe seama Primarului General nu este decât o dovadă a precarității mijloacelor care sunt folosite în lupta politică.

Astfel de acuzații lipsite de orice fundament sau bază reală aduc atingere nu doar prestigiului Primăriei Capitalei și Primarului General, ci afectează direct întreg personalul din unitățile medicale ale Municipalități, motiv pentru care ne rezervăm dreptul de a-i acționa în judecată pe toți cei care lansează sau colportează astfel de calomnii”, a transmis PMB.

Instituţia dezminte informaţia conform căreia Gabriela Firea a demis-o pe directoarea juridică a ASSMB, menţionând că „primarul General al Capitalei nu are atribuții în recrutarea angajaților pentru instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei”, potrivit Digi24.

„Respingem ferm toate acuzațiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, având în vedere că procedura de achiziție pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului Primar General. Lavinia Coțofană nu avea mandat de reprezentare din partea spitalelor pe care susține că le-a reprezentat în instanță”, transmite PMB.

USR depune plângere pe numele Gabrielei Firea

USR anunţă că va depune plângere pe numele Gabrielei Firea, acuzația fiind de abuz în serviciu. Partidul solicită angajaţilor Primăriei să nu distrugă documente care ar putea fi probe în anchetă.

Consilierul municipal Ana Ciceala susține că primarul are o culpă penală pentru că ar fi ascuns raportul Corpului de Control al Prim Ministrului din 2017, menționând că edilul a refuzat că îi pună la dispoziție documentul.

„Procurorii, la solicitarea noastră – fiindcă vom face plângere penală pentru abuz în serviciu contra Gabrielei Firea -, ar trebui să verifice şi să constate de ce doamna Gabriela Firea a ţinut ascuns timp de mai bine de doi ani de zile acest raport al Corului de Control şi să încerce să îşi dea seama de ce în continuare dumneaei nu sesizează aceste organe de anchetă”, a spus Ciceală.

Comentarii


    Lasă un răspuns


    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    MainNews

    FREE
    VIEW