Wednesday, April 24, 2024
Jurnalism corect


Klaus Iohannis, despre aderarea României la Schengen: Nu ne putem asuma o dată. Suntem pregătiți

By Dragomir Georgiana , in Stirile zilei , at 27 martie 2023 Etichete: , , , ,

Președintele României, Klaus Iohannis, spune că obiectivul major al României este aderarea la spațiul Schengen, însă, nu poate estima o dată precisă în sensul acesta. Declarația a fost făcută în prezența șefului Consiliului European, Charles Michel.

Iohannis consideră că România este pregătită pentru a fi primită în spațiul Schengen anul acesta, dar nu poate spune avansa o lună fixă, așa cum a procedat Bulgaria. „De dorit este să intrăm înpreună(n.r. alături de Bulgaria), dar nu ne putem asuma o dată, iunie sau octombrie”, s-a exprimat președintele Iohannis. El a explicat că, refuzul venit din partea Austriei se referă la o problemă națională, chiar mondială, migrația ilegală, iar România are pârghii pentru a o combate. „Noi nu trebuie să demonstrăm nimic, suntem pregătiți(n.r. să aderăm). Este un proces greoi, dar ambiția noastră este să finalizăm anul acesta. Am negociat cu Comisia Europeană un proiect la granița cu Serbia. Continuă toate negocierile”, a dat asigurări Iohannis.

Statul nostru este susținut și de Consiliul European, pentru o nouă aderare la Schengen, potrivit oficialului Charles Michel.

„România se poate baza pe UE și pe Consiliul European” pentru aderarea la Schengen. Voi face tot ce pot pentru a obține această decizie”, a menționat președintele Charles Michel.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a efectuat o vizită de lucru în România, luni, 27 martie. Principala temă de discuție a fost evoluția războiului Rusia-Ucraina.  Totodată, președintele României  i-a prezentat oficialului Consiliului European un raport privind situația din Republica Moldova, în prezent, ținta unor amenințări care ar putea afecta integrarea în  Uniunea Euroepană.

„Am fost de acord astăzi că acțiunea destabilizatoare a Federației Ruse nu se limitează la Ucraina. Am prezentat Președintelui Consiliului European evaluarea noastră privind situația din Republica Moldova, care este în prezent ținta unor amenințări și acțiuni hibride menite să îi deraieze parcursul european.
Pentru a face față acestei presiuni, Republica Moldova are nevoie de tot sprijinul din partea Uniunii Europene și mă bucur că Președintele Consiliului European împărtășește această viziune”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

sursă foto: Administrația Prezidențială

 

 

Comentarii


    WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
    MainNews

    FREE
    VIEW