Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Șeful Administrației Penitenciarelor, despre Sorin Oprescu: Putem trata bolile de care suferă în sistemul românesc

By Matthew Garvey , in Justitie Politic Stirile zilei , at 25 iulie 2022

Șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Dan Halchin, a declarat luni, 25 iulie, că sistemul penitenciar românesc poate trata afecțiunile de care suferă Sorin Oprescu, în condițiile în care judecătorii din Grecia au decis în primă instanță să refuze extrădarea fostului primar al Capitalei.

Dan Halchin susține că a primit o solicitare din partea instanței elene, prin care a fost întrebat dacă sistemul penitenciar românesc poate trata două afecțiuni de care ar suferi Sorin Oprescu.

Am răspuns că avem capacitatea să le ţinem sub control, să le tratăm în sistemul penitenciar românesc. Nu pot spune despre ce afecţiuni este vorba, dar vă pot confirma că pentru o afecţiune avem 170 de deţinuti care sunt trataţi, ţinuţi sub observaţie, (…) pentru cealaltă afecţiune undeva la 1.100 de persoane private de libertate primesc tratament şi sunt ţinute sub observaţie medicală în condiţii corespunzătoare”, a declarat Dan Halchin, într-o conferință de presă, citat de Agerpres.

Context

Pe 21 iulie, Curtea de Apel din Atena a respins, în primă instanță, cererea României de extrădare a fostului primar al Capitalei.

Conform Antena3, magistrații eleni au argumentat că Sorin Oprescu nu va avea parte de condiții decente în închisorile din România, dacă va fi extrădat, şi nu se va putea trata pentru bolile de care suferă (diabet şi alte boli asociate).

Sorin Oprescu se află acum în libertate, după ce la sfârșitul lunii mai a plătit o cauțiune de 5.000 de euro.

Pe 13 mai, Curtea de Apel București l-a condamnat definitiv pe fostul edil la 10 ani și 8 luni de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, în variantă agravată, și luare de mită.

Oprescu a fost reținut în Atena, capitala Greciei, pe 17 mai. Anterior, el a fost dat în urmărire, pentru că nu a fost găsit la domiciliul din România pentru punerea în aplicare a mandatului de arestare.

Sursă foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *