Friday, November 29, 2024
Jurnalism corect


OUG prin care companiile din China sunt eliminate de la licitații, adoptată în primă lectură

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 17 martie 2021

Guvernul a adoptat, în primă lectură, Ordonanța de Urgență prin care companiile din China pot fi eliminate de la licitații, a anunțat ministrul transporturilor, Cătălin Drulă. 

Oficialul a explicat că actul normativ prin acest act normativ se permite participarea la procedurile de achiziții publice doar a companiilor provenite din Uniunea Europeană sau cu care există acorduri, cum ar fi SUA, Canada, Turcia și statele din Parteneriatul Estic.

„Am prezentat în ședința de astăzi, în primă lectură, o ordonanță de urgență care modifică legislația achizițiilor publice. Prin adoptarea acestei ordonanțe de urgență, probabil în ședința de săptămâna viitoare, se clarifică faptul că participarea la licitații în România se poate face doar de către firme care provin din țări cu legislații și au cadrul legislativ și normativ similar cu cel al Uniunii Europene. Aici ne referim la norme de mediu, la norme privind drepturile omului, privind drepturile salariaților.
Nu sunt restricții pe capital, nimic nu împiedică o firmă sau un cetățean, un investitor dintr-o terţă țară, nimic nu împiedică o astfel de entitate dintr-o terţă țară să investească într-o firmă din România sau din Uniunea Europeană. Ceea ce nu se poate este să vii cu un portofoliu și cu o așa-zisă experiență similară dintr-o zonă unde, poate, oamenii nu trebuie să aibă, nu știu, concediu la fel cum au aici, nu trebuie să aibă ziua de muncă doar de opt ore, nu trebuie să respecte norme de mediu, nu trebuie să respecte norme privind ajutorul de stat și așa mai departe, ceea ce, aşa cum a constatat şi Comisia Europeană, denaturează concurența
”, a declarat Cătălin Drulă, la finalul ședinței de Guvern.

Cătălin Drulă a precizat că, foarte probabil, OUG nu se va aplica procedurilor aflate în curs.

Context

Există mai multe companii din China cu contracte în România sau au depus oferte la licitații în România. Sinohydro Corporation a câștigat contractul pentru proiectarea și execuția Variante de Ocolire Zalău. De asemenea, la licitația pentru proiectarea și execuția secțiunile montane (2 și 3) ale autostrăzii A1 Sibiu – Pitești, estimate la peste 1 miliarde de euro, mai multe asocieri de firme chineze au depus oferte.

CRRC Qingdao Sifang, în asociere cu Astra Vagoane, a depus oferte la cele două licitații organizate de Autoritatea pentru Reformă Feroviară pentru achiziția a 40 de rame regionale, respectiv 20 de rame inter-regionale.

CITEȘTE ȘI: Autostrada Sibiu – Pitești: 15 oferte, majoritatea din China și Turcia, la licitația pentru secțiunea 3

Sursa foto: Inquam Photos / Alex Nicodim

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *