Friday, October 25, 2024
Jurnalism corect


Air Moldova a anulat toate zborurile planificate până pe 25 aprilie

By Vîrban Robert , in Stirile zilei , at 21 aprilie 2023 Etichete: ,

Un nou caz Blue Air? Compania aeriană Air Moldova (Republica Moldova), despre care se spune că ar fi controlată de oligarhul Ilan Șor, a anulat toate zborurilor planificate până pe 25 aprilie. 

„Stimați pasageri, cu regret, suntem nevoiți să oprim operarea zborurilor în perioada 21-25 aprilie 2023 din cauza deficitului de resurse financiare necesare pentru activitatea companiei. Din păcate constatăm că, tot efortul și acțiunile întreprinse de Echipa Air Moldova pentru a gestiona situația în care se află compania, la moment nu au dat rezultate. Toți pasagerii vor primi rambursarea banilor pentru biletele anulate la locul procurării acestora”, au transmis reprezentanții Air Moldova.

Începând din luna martie, Air Moldova nu a mai putut comercializa bilete cu mai mult de 3 luni în avans, ca urmare a restricțiilor impuse de Autoritatea Aeronautică Civilă din Republica Moldova.

Ilan Șor a fost condamnat definitiv joi, 13 aprilie, de Curtea de Apel Chișinău la 15 ani de închisoare, fiind găsit vinovat în dosarul privind jafului din sistemul bancar, relatează ZDG.md. Potrivit deciziei, oligarhul ar trebui să restituie 5,2 miliarde de lei moldovenești (260 milioane euro).

Cine este Ilan Șor

Beneficiind de sprijinul lui Plahotniuc, Șor a înființat un partid politic care îi poartă numele. Dacă la debutul pe scena politică s-a profilat drept una populistă și pro-oligarhică, făcând astfel indirect jocurile Federației Ruse, acum Partidul Șor a devenit un veritabil instrument de influență al Kremlinului.

Acest lucru a fost confirmat chiar de Trezoreria SUA, care a plasat formațiunea pe lista de sancțiuni. Potrivit informațiilor publicate de instituția americană, începând cu iunie 2022, Șor a primit sprijin din partea Federației Ruse în timp ce Partidul Șor s-a coordonat cu reprezentanții altor oligarhi pentru a crea instabilitate politică în Republica Moldova.

În iunie 2022, arată sursa citată, Șor a cooperat cu entități din Moscova pentru a compromite candidatura Republicii Moldova la Uniunea Europeană în timp ce votul pentru acordarea statutului de candidat era în curs de desfășurare.

Comentarii