Saturday, May 18, 2024
Jurnalism corect


Ședință a Consiliului Local Sector 1: Rezilierea contractului cu Romprest, pe ordinea de zi / Primăria estimează că s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri

By Matthew Garvey , in Stirile zilei , at 23 iulie 2021

UPDATE Ședința convocată de edilul Clotilde Armand nu a întrunit cvorumul necesar, întrucât consilierii locali ai PSD și PNL au lipsit, a precizat edilul.

Serviciul public de salubrizare este întrerupt deși legea salubrizării și regulamentul de salubrizare interzice acest lucru. Facturile sunt plătite la zi și Compania Romprest continuă să ia ostatici cetățenii de bună credință care plătesc din buzunarul lor cel mai scump serviciu de salubrizare din România. PNL și PSD s-au înfrățit din nou și nu vor rezilierea contractului în Justiție. Nu asta ați cerut, stimați consilieri? De ce nu ați votat? Știu. Sunt prea mulți bani de pierdut…”, a scris Clotilde Armand, pe Facebook.

Primarul Sectorului 1 arată că va încerca să pună pe ordinea de zi a fiecărei ședințe viitoare proiectul care i-ar permite să înceapă demersurile pentru rezilierea contractului cu Romprest.

Știrea inițială

Primarul Sectorului 1 a convocat pentru vineri o ședință a Consiliului Local, în cadrul căreia se va discuta rezilierea contractului încheiat cu compania de salubrizare Romprest. La nivelul sectorului s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri generate de populație, instituții publice și agenți economici, informează Clotilde Armand. 

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare se află un singur proiect de hotărâre de consiliu local: mandatarea Primarului Sectorului 1 al Municipiului București în vederea promovării unei acțiuni având ca obiect rezilierea Contractului de delegare a gestiunii prestării serviciilor de salubritate pe raza administrativ – teritorială a Sectorului 1”, a anunțat edilul, joi seară, pe Facebook.

Adoptarea proiectului de hotărâre duce la sesizarea instanței de judecată cu o acțiune ce are ca obiect rezilierea Contractului de Delegare, respectarea principiului continuității serviciului de utilitate publică și sancționarea neexecutării obligațiilor contractuale de către Romprest pe raza Sectorului 1.

Argumentele Primăriei Sectorului 1

Clotilde Armand arată că Romprest a întrerupt nejustificat și ilegal activitatea de colectare a deșeurilor în mai multe perioade:

– 27 noiemebrie – 25 decembrie 2020, când a fost întreruptă în mai multe episoade activitatea de colectare a deșeurilor din surse necontrolate;

– 31 mai – 18 iunie, când a fost întreruptă activitatea de colectare a tuturor catergoriilor de deșeuri;

– 27 iunie – prezent, când a fost întreruptă activitatea de colectare a deșeurilor municipal stradale”, arată primarul.

Începând cu 27 iunie 2021, s-a constatat, în urma acțiunilor Poliției Locale Sector 1 și a sesizărilor venite din partea cetățenilor, că serviciul de salubrizare nu mai funcționează pe raza Sectorului 1, aducându-se atingere principiilor care reglementează acest serviciu public: protecția sănătății populației, responsabilitatea față de cetățeni, conservarea și protecția mediului înconjurător și asigurarea calității și continuității serviciului, mai informează Clotilde Armand.

În plus, la data de 21 iulie 2021, la nivelul Sectorului 1 s-au acumulat aproximativ 2.691 de tone de deșeuri generate de populație, instituții publice și agenți economici, ceea ce duce la o criză cu riscuri multiple: „- Risc epidemiologic;- Risc pentru mediu înconjurător;- Risc de perturbare a fluxurilor de circulație; – Risc de încetinire a activității unor agenți economici;- Risc ambiental pentru desfășurarea evenimentelor culturale și sportive din Capitală;- Risc de tulburări sociale, cu manifestații cauzate de nemulțumire și panică”

În contextul descris mai sus, operatorul delegat și-a încălcat în mod grav și repetat obligațiile contractuale neexecutarea obligațiilor esențiale asumate de operator a fost constatată de Poliția Locală – Direcția Control Urban – Compartiment Protecția Mediului care a emis în perioada 1 iunie – 19 iulie 2021 un număr de 25 de procese verbale de contravenție, aplicând amenzi totale de 145.000 lei”, este concluzia primarului Sectorului 1.

Prefectul Capitalei urmează să decidă, vineri, dacă se va institui stare de alertă în Sectorul 1, din cauza crizei provocată de scandalul dintre operatorul de salubritate și Primărie.

CITEȘTE ȘI: Ministerul Finanțelor: Romprest a adus un prejudiciu de 243 de milioane de lei la bugetul Primăriei Sectorului 1 / Clotilde Armand: Cine trebuie să plătească pentru acest jaf din bani publici să o facă

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii


Lasă un răspuns


Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *